Preskočite na glavni sadržaj

'Turbo' Davora Mezaka i Marka Čubrila u Galeriji Nano

U srijedu, 19. prosinca, u 20 sati, u zagrebačkoj Galeriji Nano, otvara se multimedijalna izložba pod nazivom 'Turbo' autora Davora Mezaka i Marka Čubrila. Izložba ostaje otvorena do 21. prosinca.
vrijeme: 19.12.2012.
mjesto: Zagreb; Galerija Nano, Gajeva 26
url: http://www.artenativa.hr
U potrazi za istinom… Tako bi se, ukratko mogao opisati zadatak koji su si zadali Davor Mezak i Marko Čubrilo, autori multimedijalne izložbe 'Turbo'. Kako bi istražili, snimili i doživjeli strasti narodnjačke subkulture, autori su se upustili u avanturu po najznamenitijim zagrebačkim klubovima narodnjačke, folk, i turbo-folk glazbe, razgovarali s posjetiteljima, vlasnicima i glazbenicima, pa slavili zajedno s njima.

Dokumentaciju audiovizualnih doživljaja autori prezentiraju posjetiteljima izložbe u kaotičnom, emocionalnom i neformalnom okruženju, bas kao i onom gdje se stvara Turbo-folk, narodnjačka subkultura. Rezultat gotovo dvogodišnje pripreme autori u galeriji NANO predstavljaju projekcijama videokolaža, glazbom i intervjuima koje će zaokupiti sva osjetila prisutnih te ih na kratko vrijeme povući za sobom u svijet koji privlači, kao jedan od rijetkih subkulturnih stilova, sve društvene elite te ne poznaje etničku netrpeljivost.


Crnogorski glazbenik Antonije Pušić iz Herceg Novog, na prostoru bivše Jugoslavije poznatiji kao Rambo Amadeus, jednom je prilikom pokušao definirati glazbeni žanr turbo-folka, pa tako i subkulturu koja se okuplja oko te glazbe. 'Folk je narod. Turbo je sustav ubrizgavanja goriva pod tlakom u cilindar motora s unutarnjim izgaranjem. Turbo folk je gorenje naroda. Turbo folk nije glazba. Turbo folk je miljenica masa. Pobuđivanje najnižih strasti kod homo sapiensa. Turbo folk je sustav ubrizgavanja naroda. Ja nisam izmislio turbo folk, ja sam mu dao ime', rekao je, i time zanijekao kvalitetu glazbe koju sluša veliki dio urbane mladeži, od Zagreba preko Beograda, od Beča pa do Berlina.

Koje mjesto zaslužuje Turbo folk kao i odgovarajuća subkulturna strujanja, o kojem se u javnosti često govori s prijezirom, ostaje svakome da prosudi sam.

Davor Mezak rođen je 1968. u Zagrebu. Završio je Školu primjenjene umjetnosti u Zagrebu, a na zagrebačkoj ALU diplomirao je 1995. u klasi prof. Ante Kuduza. Od 1992. redovno izlaže na izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je HDLU-a i nekoliko drugih neprofitabilnih udruga.

Marko Čubrilo rođen je 16.07.1984. godine rođen u Njemačkoj. Dugogodišnji je novinar, objavljuje u hrvatskom i stranom tisku. Kao novinar je sudjelovao, a potom kreirao, vodio i uređivao raznolike radijske emisije te producirao i uređivao mnoštvo reportaža i priloga u sklopu produkcije jedne internetske televizije. Trenutno živi i radi u Njemačkoj.