Preskočite na glavni sadržaj

'The odd and the Even' i razgovor sa Sybille Neumeyer

Danas, 14. prosinca, s početkom u 18,30 sati, u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo, otvara se izložba njemačke umjetnice Sybille Neumeyer pod nazivom 'The odd and the Even'. Razgovor s umjetnicom najavljen je u 19 sati.
vrijeme: 14.12.2012. 18,30
mjesto: Melbourne, Australia
url: http://www.croz.org.au/
Izložba se bavi konfliktom prirode i kulture, ljudskim intervencijama, poetikom nesavršenosti te estetskim manifestacijama vremena i prostora u procesu rasta. Umjetnica na suptilan način propituje filozofiju dualizma – što je u umjetnosti redovito neizvjesna tema – stvarajući ideju neurotičnog arhivara posvećenog pitanjima pravilnosti, uniformiranosti i geometrije.

Sybille Neumeyer (1982) stekla je visoko obrazovanje iz dizajna komunikacija, a svoj rad temelji na istraživanju vizualnih fenomena kroz umjetnost i dizajn, uključujući također prirodne znanosti i povijest znanosti. Metode stvaranja znanja kroz slike, vizualne prakse i intervencije imaju podjednako izvorište u znanosti i umjetnosti. Neumeyer je proučavala razne studije slučaja iz povijesti znanosti kako bi istaknula način na koji znanost barata vizualnim metodama, praksama dokumentacije, slikama, optičkim instrumentima i slično, te na koji način znanstvenici uklapaju vizualne analize, materijale ili dokaze u svoju argumentaciju ili proces kreiranja znanja. Svoje je raznovrsne eksperimente i refleksije o procesu istraživanja vizualnih praksi izvodila u okviru 'laboratorija za istraživanje forme i fantazije' te ih sabrala u publikaciji. Također ju interesira bavljenje prostorim, gradom i urbanim životom, pa je 2008. godine sudjelovala u interdisciplinarnom projektu revitalizacije napuštenih urbanih prostora.

Izložba je dio programa razmjene umjetnika na rezidencijalnim boravcima između Akademie Schloss Solitude i Pogona koja se odvija od 2009. godine. U 2012. godini za zagrebačku rezidenciju odabrana je Sybille Neumeyer koja boravi u Zagrebu od studenog 2012. do veljače 2013. Program se provodi u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti, a podupiru ga Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb.