Preskočite na glavni sadržaj

Nove knjige Malih zvona

Naklada Mala zvona nedavno je objavila tri nove knjige - prvi hrvatski prijevod knjige švicarskog pisca Nicolasa Bouviera: 'Riba-škorpion' (s francuskog prevela Sanja Lovrenčić); novu autorsku slikovnicu Pike Vončine: 'Emilijina vrlo velika pustolovina' te zbirku pjesama za djecu autorice Nikoline Manojlović Vračar: 'Kako misli jure jednog malog Jure'.
vrijeme: 20.11.2012.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.mala-zvona.hr/

Knjiga Nicolasa Bouviera „Riba-škorpion“, ovjenčana dvjema književnim nagradama, izlazi iz okvira onoga što se obično očekuje od putopisa. Autorov izvještaj o boravku u jednoj egzotičnoj zemlji pretvara se u izvanredno sugestivan  opis unutarnjeg putovanja do samih rubova vlastitog bića. Pripovjedač, na trenutke nesiguran u granice između stvarnosti i privida, zaustavljen u iznajmljenoj sobi, u tropskim vrućinama, okružen kukcima koji oko njega žive intenzivnim životom, i ljudima koji se isprva kreću tek rubovima njegovog vidnog polja, od krhotina gradi svoj poetski svijet. S francuskog prevela Sanja Lovrenčić. 
 
Nova autorska slikovnica Pike Vončine „Emilijina vrlo velika pustolovina“ svojevrsni je nastavak njezine nagrađivane slikovnice „Emilija u zemlji kotača“. Pustolovine nose malu ovcu Emiliju još dalje nego prvi put, kroz zemaljska, vodena i nebeska prostranstva, a pri tome nailazi na niz neobičnih, veselih likova poput Vjetromira Kiša, Latice Korjenčić, Kapeka Vodomila, Kapljice Slanke... Nježna i maštovita, vrhunski ilustrirana, puna iznenađujućih likovnih detalja, slikovnica je idealna za čitanje s najmlađima. 
 
U svojoj prvoj knjizi  "Kako misli jure jednog malog Jure" Nikolina Manojlović Vračar sabrala je pedesetak pjesama namijenjenih najmlađima. Držeći se rime i metra prilično dosljedno, ali nikad previše strogo ni ishitreno, autorica s izvanrednom svježinom dočarava male prizore iz života jedne obitelji. Autorica dobro poznaje svoju publiku i obraća joj se jezikom koji ona razumije, jednostavno i sadržajno, duhovito i osjećajno u isti mah. Budući da je po obrazovanju likovna umjetnica, popratila je svoje pjesmice ilustracijama, koje su u finom skladu s tekstom, onakvom kakav je moguć jedino u autorskim izdanjima, u kojima riječ i slika potječu iz iste misli.
Predstavljanje zbirke pjesama "Kako misli jure jednog malog Jure" održat će se u srijedu, 21. studenog, u 19 sati, u Kulturnom centru Pešćenica u Zagrebu, Ivanićgradska 41a, uz otvaranje izložbe ilustracija iz knjige. O knjizi će govoriti autorica Nikolina Manojlović Vračar i urednice knjige Lidija Dujić i Sanja Lovrenčić. Izložba ilustracija moći će se pogledati do 27. studenog, radnim danom od 10 do 21 sat i subotom od 10 do 13 sati.

(Mala zvona)