Preskočite na glavni sadržaj

U Zagrebu kongres Europske mreže centara za kulturu

Kongres Europske mreže centara za kulturu (ENCC) pod nazivom 'Shortcut Europe - Zagreb 2012' otvorio je u četvrtak u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb (POUZ) predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić istaknuvši da je grad Zagreb obvezan potaknuti osnivanje zagrebačke mreže centara za kulturu i time pridonijeti osnivanju hrvatske mreže kulturnih centara.
vrijeme: 15.11.2012.
mjesto: Zagreb
url: http://www.encc.eu/

Od ukupno 42 centra za kulturu diljem Hrvatske u Zagrebu ih je 13, a njihovo umrežavanje, rekao je Bernardić, nužno je kako bismo konačno postali punopravni član ENCC-a jedne od najvažnijih mreža kada su u pitanju civilno društvo i kultura, čiji je jezik univerzalan.

Ta univerzalnost, kojoj nije trebao prevoditelj, potvrđena je i svečanim programom kojim je kongres otvoren - plesnom koreografijom pod nazivom 'Na licu mjesta' koju je koncipirala Sandra Banić Naumovski.

Bernardić je pohvalio Centar za kulturu Trešnjevka, (CeKa Te) koji je jedini od hrvatskih centara za kulturu pridruženi član ENCC-a. Zahvaljujući tome pridruženom članstvu kongres mreže, koja okuplja oko 2500 centara u kulturi diljem Europe, mogao je biti priređen u Zagrebu.

Ravnateljica trešnjevačkoga Centra za kulturu Ljiljana Perišić izrazila je zadovoljstvo što će Zagreb tijekom tri dana kongresa - od 15. do 17. studenoga - biti susretište raznih kulturnih praksi i vjeruje da će kongres pridonijeti tomu da se centri za kulturu prepoznaju kao žarišta kulture u lokalnoj zajednici.

Predsjednica ENCC-a Gabriele Gerbasits također vjeruje da će dani kongresa biti kreativni, a i nada se da će pridonijeti organizaciji hrvatske kulturne mreže.

Ravnatelj POUZ-a Ivica Voloder napomenuo je da se kongres održava u zgradi koja je reprezentativan primjer hrvatske moderne arhitekture, ali joj je potrebna obnova pa se Voloder nada da će, uz potporu grada Zagreba, ta zgrada koju je projektirao arhitekt Radovan Nikšić, a dizajnerski opremio arhitekt Bernardo Bernardi, i biti obnovljena.

Predstavnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Dragutin Palašek istaknuo je da su centri za kulturu važni za demokratizaciju kulture, te da su pred njima izazovi pronalaženja odgovora na mnoge izazove.

Nositelji organizacije i programa kongresa su CeKa Te, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Kulturni centar Peščenica, Kulturno informativni centar (KIC), Narodno sveučilište Dubrava i POUZ, a u njegov program uključeno je svih 13 zagrebačkih centara za kulturu.

Uvodno akademsko izlaganje održao je docent sociologije kulture i masovnih medija na zagrebačkome Fakultetu političkih znanosti Zagreb Sanjin Dragojević koji smatra da Hrvatska treba biti zemlja komunikator, pacifikator i promotor kulture u zemljama regije.

Održan je i prvi panel na kojemu je bilo riječi o novoj ulozi centara za kulturu - socijalnoj inkluziji i kulturnoj kreativnosti. Uvodno izlaganje održao je sociolog Vjeran Katunarić.

Kongresi ENCC-a održavaju se svake godine u drugome gradu, a prvi takav održan je 1996. u Kopenhagenu. Prošle godine u Varšavi dogovoreno je da ga ove godine organizira CeKaTe. (Hina)