Preskočite na glavni sadržaj

Tjedan Izraela u Zagrebu

Tjedan Izraela održat će se u Zagrebu od 24. do 29. studenog o.g. Zvijezda tjedna bit će nastup Giore Feidmana u Lisinskom, jednog od najpoznatijih svjetskih klarinetističkih virtuoza i predstavnika klezmera – tradicionalnog židovskog glazbenog žanra.
vrijeme: 24.11.2012.
mjesto: Buenos Aires, Argentina
url: http://www.tjedan-izraela.org/
Tjedan Izraela u svojem je četrnaestogodišnjem razvoju uključivao više hrvatskih gradova poput Čakovca, Siska, Dubrovnika, Koprivnice, Virovitice, Osijeka i Splita. Osnovni tjedni format često je bio mijenjan kako bi publiku upoznali s najrazličitijim aspektima židovske tradicije i ponekim od najeminentnijih svjetskih umjetnika poput poznatog kipara i eksperimentalnog umjetnika Yaakova Agama 2000. godine. Utemeljitelju projekta, Židovskoj općini Zagreb, ove su se godine u organizaciji pridružile Koncertna direkcija Zagreb te agencija Laris-TCB.

Naglasak je na zagrebačkom programu, a perjanica tjedna je nastup glasovitog Giore Feidmana & Gitanes Blondes 25. studenog u Lisinskom (opširnije). 
 
Ideja ovogodišnjeg Tjedna Izraela je ciljano predstavljanje specifičnog glazbenog izričaja, klezmera, koji je svojom vedrinom i živim ritmovima idealan kontrast hladnim i sve tmurnijim jesenskim danima. Klezmer kombinira tradicijsku glazbu Židova s različitim aktualnim glazbenim pravcima poput jazza. Počeci klezmera vezani su uz vedre i vesele svetkovine te posebne prigode poput vjenčanja ili Bar micve!
 
Na programu Tjedna Izraela naći će se i koncert Rubinstein Klezmer Projecta, 24. studenog u Muzeju Mimara, 26. studenog u Vidri igra predstava za djecu „Ogledalo, ogledalce ili o mački koja je mislila da je pas i psu koji je mislio da je mačka“, Yakov Rubinstein će 27. studenog ekskluzivno zasvirati na raritetnoj violini King u HAZU, „Di Galitzyaner Klezmorim“ iz Krakowa uz podršku Hrvatske komorne filharmonije nastupa 28. studenog u Vidri, a dan poslije cjelokupni program završava nastupom dobro poznatog hrvatskog klezmer sastava „Jewsers“.
 
Za sve programe ulaznice je moguće kupiti u pretprodaji, a prodaja ulaznica za koncert Giore Feidmana & Gitanes Blondes zbog velikog interesa je već započela 5. studenoga na blagajni Dvorane Lisinski te na svim ovlaštenim prodajnim mjestima www.ulaznice.hr po cijeni od 80, 120 i 160 kuna.

Program