predstavljanje

Predstavljanje pjesničko-grafičke mape Zdenke Pozaić


vrijeme: 04.10.2011. u 12 sati
mjesto: Zagreb, NSK, Hrvatske bratske zajednice 4

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira predstavljanje pjesničko-grafičke mape Zdenke Pozaić 'Italija / 20. stoljeće' i nove pjesničko-grafičke edicije 'Kajdanka' Luke Paljetka i Zdenke Pozaić 'Chopin'. Predstavljanje će se održati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u utorak, 4. listopada 2011., u podne.

Hrvatska slikarica i grafičarka Zdenka Pozaić predstavlja se svojom najnovijom pjesničko-grafičkom mapom Italija / XX. stoljeće  u izdanju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Inspirirana talijanskim pjesnicima Giovannnijem Pascolijem, Sibillom Alermo, Umbertom Saba,  Giorgom de Chiricom, Giuseppeom Ungarettiem, Eugeniom Montale, Salvatoreom Quasimodom, Umbertom Bellintanijem, Margheritom Guidacci i Patriziom Valdugom, čije su stihove prepjevali Frano Čale, Suzana Glavaš, Mladen Machiedo, i Joja Ricov. Umjetnica, kao i nebrojeno puta do sada, ostaje vjerna pisanoj riječi, ovaj put talijanskoj književnosti.

U svakoj mapi nalazi se 10 pjesama na talijanskom jeziku i u prepjevu na hrvatski jezik i 10 grafičkih listova Zdenke Pozaić u tehnici drvoreza i linoreza u bojama koje je autorica otisnula u svom atelieru u 23 primjeraka, signirala i numerirala arapskim brojkama od 1 do 23.  Predgovor mapi napisali su Mladen Machiedo i Nikola Albaneže.

Ljubav prema pjesništvu kod Zdenke Pozaić pokreće nastavak umjetničkog izričaja u vlastitom mediju, a to je grafika. Stoga ne čudi što je ovo već sedma grafičko – pjesnička mapa Zdenke Pozaić te 27.  bibliofilsko izdanje Riječ i slika. Finoća grafičkog rukopisa izvedena u vrlo zahtjevnoj tehnici višebojnog drvoreza, ostvarenog kohezijom i harmonijom osjetilnog i čulnog, dok naglašenim kolorizmom postiže muzikalnost djela.

Zdenka Pozaić svoje likovne tvorbe gradi uvjerljivom lakoćom, suptilnošću i finoćom grafičkog rukopisa,  ispreplićući apstrakciju i figuraciju stvarajući morfološki raznovrsno a stilski određeno i cjelovito djelo.

Ove godine Zdenka Pozaić započinje novu ediciju Kajdanka, koja je inspirirana velikanima svjetske glazbe, tako je ove godine izišla pjesničko-grafička mapa Chopin posvećenu ovom poljskom skladatelju i pijanistu, koju je ostvarila u suradnji s Lukom Paljetkom. Sljedeća pjesničko-grafička mapa u istoj ediciji bit će posvećena madžarsko-njemačkom skladatelju i pijanistu Franzu Lisztu.
 

(D.H.F., 03.10.2011)