predstavljanje

Predstavljanje knjiga Branka Kostelnika


vrijeme: 29.09.2011. u 19 sati
mjesto: Zagreb, MSU, Avenija Dubrovnik 17

Promocija dviju knjiga Branka Kostelnika, Popkalčr i Eros, laži i pop-rock pjesme, održat će se u četvrtak, 29. rujna, u 19 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Na predstavljanju će govoriti: Bruno Kragić, Aleksandar Štulhofer, Vanja Babić, Branko Kostelnik i Seid  Serdarević. 

Branko Kostelnik, istaknuti publicist i glazbenik,  producent  je  i voditelj Odjela za programsku-izložbenu djelatnost u Muzeju suvremene umjetnosti, u svojoj knjizi Eros, laži i pop-rock pjesme govori o lako uočljivim, ali najčešće uporno prešućivanim, porocima hrvatske popularne glazbe. Kao nekadašnji sudionik glazbene scene koji se danas profesionalno bavi fenomenologijom popularne kulture, autor nam se obraća kao insider – član art-rock skupine koja je djelovala u devedesetima (Roderick Novy) – ali istodobno i sociolog kulture koji zabilježene razgovore sa sudionicima glazbene scene i osobna iskustva koristi kao studiju slučaja u kojoj se ocrtava duh vremena.

U knjizi Popkalčr Kostelnik se bavi svim pojavnostima popularne kulture – najviše, naravno, glazbom, ali jednako zanimljive tekstove ispisuje i o dizajnu, likovnosti te fenomelogiji kiča i turbofolka. Knjiga također pokazuje koliko popularna kultura posljednjih desetljeća nemjerljivo utječe na svakodnevicu, ali i kako je visoku kulturu nemoguće zamisliti bez njezine popularne komponente.

Knjigu  Popkalčr  objavila nakladnička kuća Fraktura, a knjigu Eros, laži i pop-rock pjesme Fraktura  i Hrvatsko društvo pisaca.

Promociju će, uz prigodan coctail, dodatno upotpuniti projekcija filma Blank Generation, 1980. i glazba uz DJ Panenku.
 

(D.H.F., 29.09.2011)