Preskočite na glavni sadržaj

Matea Leko svira na otvaranju festivala komorne glazbe u Švedskoj

Hrvatska pijanistica Matea Leko sudionica je festivala Aurora Chamber Music koji okuplja istaknute glazbenike iz raznih zemalja, a koji se održava od 30. listopada do 3. studenog 2012. u Trollhättanu i Vänersborgu (Švedska).
 
vrijeme: 30.10.2012.
mjesto: Švedska - Trollhättan / Vänersborg
url: http://www.aurorachambermusic.com/

Matei Leko pripala je čast na otvaranju festivala svirati Glasovirski trio u a-molu op. 50 P. I. Čajkovskog zajedno s violinisticom Alissom Margulis i violončelistom Per Nystromom, osnivačem festivala. Na istom koncert glasovirsku dionicu u Mozartovom Glasovirskom kvartetu g-molu KV 478 izvodi glasoviti Peter Donohoe.

Matea Leko svirat će na još dva koncerta Festivala te će, pored ostalog, zajedno s Garyjem Hoffmanom, pobjednikom Rostropovičevog natjecanja 1986., izvesti Sonatu za violončelo i glasovir u F-duru op. 99 Johannesa Brahmsa.

Matea Leko rođena je u Zagrebu gdje je 2008. godine diplomirala glasovir na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Dalibora Cikojevića. Već za studija održala je brojne koncerte te nastupila uz Zagrebačku filharmoniju. Usavršavanje je nastavila u Beču na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u klasi Noela Floresa i Marialene Fernandes te u Bergamu na Akademiji Sv. Cecilije u klasi Konstantina Boginòa. Prvo inozemno priznanje dobila je 2007. godine za solistički koncert u Barceloni gdje je izvela skladbe hrvatskih skladatelja. Nakon toga slijedili su pozivi za nastupe u Sloveniji, Mađarskoj, Švedskoj, Italiji i Izraelu. Kao komorna glazbenica nastupala je s renomiranim umjetnicima kao što su pijanist Konstantin Boginò, violisti Aleksandar Milošev i Peter Langgarten i bas Marko Mimica. Ostvarila je niz uspješnih nastupa u duu s mladim ruskim violinistom Yuryem Revichem.

Od 2005. do 2007. godine bila je umjetnička voditeljica studentskog ciklusa koncerata Virtuoso, a bila je i zaposlena kao umjetnička suradnica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.  Djeluje kao samostalna umjetnica.

(MIC)