najave

Najava: Ekomuzej u Lepoglavi, drugi u Hrvatskoj


vrijeme: 27.09.2011.
mjesto: Lepoglava

U Lepoglavi je osnovana Udruga Ekomuzej Lepoglava koja će raditi na promicanju kulture, kulturne baštine i interesa od značaja za razvoj lepoglavskog područja. Jedan od najvažnijih zadatak koji će pri tom Udruga nastojati realizirati je osnivanje ustanove Ekomuzej.

- Prvenstveni cilj udruge je inicirati osnivanje ustanove Ekomuzej. Dakle, pripremiti projektnu dokumentaciju i projekte koji će biti prijavljeni na natječaje resornih ministarstava i fondove Europske unije. Na taj će se način prikupiti sredstva potrebna za formiranje samog objekta Ekomuzeja unutar kojeg bi se prezentirala čipkarska tradicija, rukotvorine i tradicijski zanati lepoglavskog područja te sva kulturna baština Lepoglave, uključujući i Kaznionicu - na Osnivačkoj skupštini Udruge naglasio je novoizabrani predsjednik, Dejan Bjelivuk.
 
U svom će radu Udruga imati snažnu potporu Grada Lepoglave, no, kako je slikovito rečeno, ni Udruga, a kasnije i ustanova Ekomuzej, neće pri tom biti crna rupa gradskog Proračuna već generator i  poticatelj stvaranja novih vrijednosti.

Lepoglava europski grad čipke

- Udruga Ekomuzej Lepoglava zajedno će s Gradom Lepoglavom biti osnovni pokretač razvoja grada, prije svega temeljenom na baštini i bogatoj kulturnoj tradiciji. Želimo da suradnja bude transparentna i da u nju bude uključeno što više ljudi. Cilj nam je da  Lepoglava bude europski grad čipke i čipkarstva – rekao je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić koji zajedno sa još 14 članova, uglavnom predstavnika gradskog civilnog sektora i udruženja, čini Savjet Udruge, jedno od tijela koje će upravljati Udrugom.
 
Osnivanjem Udruge Ekomuzej Lepoglava dosadašnja samostalna djelovanja pojedinih gradskih udruga usmjerena promociji baštine i kulturne tradicije lepoglavskog kraja sad će biti objedinjena jednom krovnom udrugom tako da će sve buduće akcije biti pomno planirane. Udruga će preuzeti organiziranje i vođenje stalnih izložbi, interpretacijskih centara i manifestacija, planirati i realizirati suradnju s odgojno – obrazovnim ustanovama te turističkim sektorom i svim partnerima s kojima se provodi kulturni i kulturno – turistički razvoj Grada.
 
Surađivat će sa sličnim udrugama i organizacijama u Hrvatskoj, Europi i svijetu, organizirati susrete umjetnika, inicirati  i voditi kreativne i edukativne radionice te osmišljavati namjenske kulturne i kulturno turističke proizvode.      
 
Iako je u Lepoglavi dosad održano nekoliko radionica na temu ekomuzeja na kojima su pojašnjeni razlozi ovakvom pristupu kod osnivanja muzeja, na Osnivačkoj je skupštini ponovno postavljeno pitanje samog naziva ekomuzej. Dragana Lucija Ratković iz tvrtke Muze još je jednom pojasnila da se "eko" u nazivu muzeja ne odnosi na ekologiju. Naime, ekos, grčki oikos, pojasnila je nazočnima, znači dom, obitavalište odnosno stanište i upravo to značenje dobro opisuje i sam Ekomuzej Lepoglavu koji će biti dom lepoglavske kulturne tradicije i baštine. Naglasila je pri tom još neke jedinstvenosti vezane za osnivanje Ekomuzeja Lepoglava.

Drugi nakon Rovinja

-  Ekomuzej Lepoglava bit će, nakon ekomuzeja u Rovinju, drugi muzej ovakve vrste osnovan u Hrvatskoj, odnosno prvi u kontinentalnom djelu Hrvatske. Osnovat će se kao udruga građana budući da još uvijek ne postoji legislativu da jedan takav napredan oblik muzeja bude registriramo unutar muzejskog zakona, ali i udruga kao udruženje građana je vrlo bliska filozofiji ekomuzeja. Naime, ekomuzej nije ništa drugo nego muzej zajednice, ne klasičan muzej gdje su kustosi ljudi koji su završili fakultete nego gdje su kustosi građani grada Lepoglave i njegove okolice. – dodala je Dragana Lucija Ratković. (Izvor: Regionalni.com)
 

(D.H.F., 28.09.2011)