Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje ojkanja, istarske glazbe i klapskog pjevanja u Parizu

U okviru Festivala hrvatske kulture u Francuskoj u petak, 26. listopada, predstavit će se ojkanje - najstarija vrsta pjevanja u Hrvatskoj, u Maison des Cultures du Monde, instituciji koja već trideset godina francuskoj javnosti približava različite aspekte kultura iz cijeloga svijeta. 
 
vrijeme: 26.10.2012.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.zagreb-festival.com/
Ojkanje, koje je UNESCO-ov odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta uvrstio na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine, predstavit će se koncertom i na okruglom stolu.

O tom posebnom glazbenom izričaju govorit će etnolozi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi te, uz pomoć fotografija i video snimaka, objasniti kako je ta vrijedna vokalna tradicija ostala očuvana do danas. Sudjelovat će, među ostalima, Tvrko Zebec, ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku, Ruth Carek, Joško Ćaleta, Anne-Florence Borneuf.
 
U večernjim satima održat će se jednosatni koncert na kojem će se izvoditi istarsko pjevanje (Noel Šuran, Zoran Karlić, Dario Marušić, Ines Drašković), ojkanje Dalmatinske Zagore (Dragica Viljac, Rosa Škember, Ivanka Hrabar, Jozo Abaza), a nastupit će i vokalne skupine iz Imotske krajine i Bekije (Mile Sesar, Drina Sesar, Ante Boban (Bujica), Smiljan Glavaš).
 
Isti dan, na francuskom sveučilištu Universite Pantheon-Assas u Parizu održat će se koncert "Pripovid o Dalmaciji - dva milenija Dalmacije" klape Vokalisti Salone, na kojemu će se predstaviti opus Ljube Stipišića Delmate, najpoznatijeg čuvara dalmatinske tradicionalne pjesme.
 
Hrvatsko pjevačko društvo, Vokalisti Salone iz Solina obilježavaju 40 godina postojanja, a kao jedinstvena pjevačka skupina niz godina njeguje bašćinske muzikološke korijene i posebnosti mediteranskog podneblja, te spašava od zaborava niz dragocjenih pučkih napjeva i crkvenih popjevki. (Hina)

Opširnije