natječaj

UMAS – MA iz filma, medijske umjetnosti i animacije


vrijeme: 27.09.2011.
prijava: 27.09.2011.
organizator: Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu

Na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu pokrenut je novi dvogodišnji diplomski (MA) sveučilišni studij, koji započinje s nastavom u akademskoj godini 2011./2012. Upisi započinju 27. rujna, a održavaju se svaku drugu godinu. 

U Splitu postoji gotovo stoljetna tradicija produkcije i prikazivanja filmova. Ona započinje sa Bepom Karamanom još početkom prošlog stoljeća, zatim Kino klubom Split osnovanim 1958. godine, a u novije vrijeme nastavlja se osnivanjem Umjetničke akademije 1997. godine čiji su nastavnici do sada direktno i indirektno sudjelovali u osnivanju, razvoju i održavanju razvoja filma i elektroničkih umjetnosti.

Ubrzani razvoj digitalnih tehnologija, zatim ekspanzija medijske industrije i široka upotreba novih medija od strane društva u cjelini, otvaraju mogućnosti audiovizualnog tržišta, istraživanja i umjetničkog izražavanja sukladnog vremenu u kojem živimo. Diplomski studij Film, Medijska umjetnost i Animacija povezujući medijsko likovno umjetničko izražavanje s autorstvom na području filma i elektroničkih umjetnosti, kvalificira svoje polaznike da postanu integralni dio tih novih kretanja.

Polaznici tokom studija, između ostalog, stječu kreativno umjetničko i izvedbeno praktično znanje o vizualno narativnim produkcijama u filmu i videu, te praktično i kreativno umjetničko znanje o eksperimentalnom filmu i videu. Stječu kompetencije za izvođenje multimedijskih instalacija, od prve faze prikupljanja ili snimanja materijala, preko obrade materijala koristeći odgovarajuće računalne programe do faze postava i izvedbe rada u prostoru, te bivaju osposobljeni produkcijski iznijeti vlastiti umjetnički animirani, video ili filmski projekt, praktično se služeći 3D, 2D i compositing programskim paketima.

Studij je moguće nastaviti na umjetničkim doktorskim studijima (iz filma, videa, animacije i medijskih umjetnosti) ili na znanstvenim doktorskim studijima iz filma i medija u EU, SAD, Kanadi i Australiji. Naši docenti i izvanredni profesori su studirali i diplomirali na akademijama i sveučilištima u Zagrebu, Kölnu, Veneciji, Arnhemu, Amsterdamu, Maastrichtu, Düsseldorfu, Pragu itd. Stoga će preko njih studentska pokretljivost predstavljati bitnu stavku našeg studijskog programa.

Jasno je da će ove vrste umjetničkog izražavanja, za koje će polaznici ovog studija biti osposobljeni, igrati jednu od glavnih uloga u razvoju vizualne umjetnosti i medijske industrije 21. stoljeća.

Opis programa

Uvjeti

(I.P., 20.09.2011)