predstavljanje

Sisački povijesni prsten


vrijeme: 17.09.2011.
mjesto: Sisak

Novi kulturni projekt Turističke zajednice Grada Siska 'Sisački povijesni prsten' otvoren je u subotu, 17. rujna, na šetnici kod Malog kaptola. 'Sisački povijesni prsten' priča je o povijesti grada Siska koja predstavlja sedam najvažnijih razdoblja tisućljetne povijesti grada Siska. 
 
Cilj projekta je potaknuti neiskorištene turističke sadržaje kontinentalnoga turizma iznova obogaćujući turističku ponudu grada Siska. Nositelj mu je Turistička zajednica Grada Siska uz financijsku potporu Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma, a partner projekta je Lijepa naša Sava.


O projektu:
 
Sisački povijesni prsten priča je o povijesti grada Siska. Taj kulturni projekt smješten tik pokraj šetnice uz Kupu i zgradu Malog Kaptola u sedam slika, smještenih ispod razine poda tako da se preko njih može hodati, predstavlja sedam najvažnijih razdoblja tisućljetne povijesti grada Siska.
 
Na dnu je svake od sedam osvijetljenih vitrina položen veliki zemljovid iz odgovarajućeg razdoblja s imenom grada koje se tada upotrebljavalo i oznakom samog razdoblja, a na to je postavljena lutka obučena u nošnju iz istoga doba te odgovarajući uporabni predmet i oružje. Svi su predmeti replike izrađene prema originalima pronađenima u Sisku.
 
Kao završni čin te posebne priče o povijesti grada Siska, postavljen je i informacijski stup na kojem će se prikazivati film o Sisku i projektu Sisački povijesni prsten te iznijeti svi turistički podaci.
 
Tim će projektom biti obogaćena turistička ponuda u samome gradskom središtu jer se nizvodno od postava Sisačkog povijesnog prstena, koji je smješten oko poznatog sidra, nalaze i arheološke iskopine te Veliki Kaptol, odredišta koja su turistima u Sisku zanimljiva.
 
Direktorica Turističke zajednice Grada Siska Lidija Kopjar ističe da svih sedam slika o gradu prikazuje najslavnija razdoblja iz tisućljetne povijesti grada Siska. (Izvor: Sisak.hr)

(D.H.F., 19.09.2011)