Preskočite na glavni sadržaj

Kata Mijatović - Snovi iz pothodnika

U Galeriji događanja, Kulturnog centra Peščenica, u petak, 5. listopada, u 19 sati, otvara se izložba vizualne umjetnice Kate Mijatović – 'Snovi iz pothodnika'. Na otvorenju izložbe održati će se i promocija publikacije/knjižice 'Izabrani snovi' sa prikupljenim tekstovima snova iz istoimenog projekta, u kojem umjetnica od 2001. sakuplja snove svojih prijatelja i poznanika. Izložba ostaje otvorena do 24. listopada.
vrijeme: 05.10.2012. 19,00
mjesto: Zagreb; Kulturni centar Peščenica, Galerija Događanja, Ivanićgradska 41a
url: http://www.kcp.hr
'...Kata Mijatović još od 2001. godine sustavno prikuplja tekstualne zapise snova prijatelja i poznanika, te od 'doniranih' odsanjanih slika stvara arhivsku bazu podataka tragova podsvjesnog u svjesnog,  koje potom interpretira i komunicira široj javnosti kroz različite medije; od videa do performativnog iskaza i umjetničke knjige. Kada pričamo o snovima, pričamo o idealima, snoviđenjima, vizijama, alegorijama i metaforama. Onome što si nerijetko budni niti ne usudimo priznati, a kamoli jasno vidjeti - lacanovskim procijepima u datu stvarnost i diskursu drugoga u nama. Kroz asocijativne nizove Kata Mihatović prevodi i transformira upravo te manifestacije sna u vizualni kontekst, istovremeno se ograđujući od uloge arbitra i analitičara-interpretatora podsvjesnog.  U svojim je postupcima time bliska Lacanovu sagledavanju podsvjesnog kao samosvojne jezične strukture u kojoj se isprepliću subjekt i simbolički red,  reprezentacijsko i imaginarno polje želja i protuslovlja.

Tri recentna Katina rada prisutna na izložbi dijele naime sličnu metodologiju  i krajnju strukturu: radi se o prizorima kretanja i neprestanog prostoka u urbanom okruženju na kojima se 'ukazuju' i potom nestaju kratki tekstovni opisi pripadajućih snova, što je u načinu vrlo nalik samom procesu tijeka-spavanja i prekinutog tijeka-buđenja. Jedan od radova, Boženin san/Brisači, prizor je automobilskih brisača u borbi s obilnom kišom, snimanih iz samog automobila.


(Pod)tekst  ovoj slici je san o roditeljima koji pokušavaju zaštiti svoje dvogodišnje dijete od moguće nesreće pod slonovim nogama, na što životinja reagira kroz njima blizak socijalni kod -ljudski govor, objašnjavajući im koliko je smrt prijelazna faza, nimalo različita od puberteta.  Videorad Vlastin san/Gomila bilježi pak svakodnevnicu glavnog zagrebačkog trga iz ptičje perspektive, te prati razigrano mnoštvo slučajnih prolaznika i prometala, paralelno iznoseći tekst sna u kojem sanjačica susreće pokojnog kolegu i prijatelja, koji na upit kako mu je tamo gdje je odgovara da je vrlo slično kao i ‘ovdje’, samo što ne postoji sustav vrijednosti.  Treći rad Snovi u pothodniku bavi se skupnim vizijama snova kroz prikaz vrlo frekventne gradske lokacije, zagrebačkog glavnog kolodvora, na kojem statična kamera prati ljude u prolazu, dok se nečiji snovi uzastopno ispisuju i brišu s tog istog ‘slikovnog odašiljača’.

U svakom od ovih radova usnimljeni uzorak realnosti služi kao podloga za transferenciju začudnih, apsurdnih i naoko nepovezanih emotivnih stanja i situacija koje sanjač/ica proživljava kroz san. Slikovno je u njima po autoričinim riječima samo podloga iliti membrana što možemo povezati i s lacanovskim konceptom zrcaljenja drugoga u sebi i sebe u drugome. Subjekt je u ovom postupku koliko ustanovljen toliko i alijeniran kroz pogled na sliku i pripadajući san. Interagirajući s tuđim, a time i osobnim podsvjesnim reprezentacijskim materijalom, Kata Mijatović problematizira imaginarni odnos subjekata s realnim uvjetima njihove egzistencije, no uvodi i permanentno stanje nestabilnosti u svakodnevno te jasno naznačava važnost nesvjesnog, imaginarnog i simboličkog unutar umjetničkih procesa...' Ivana Meštrov, iz predgovara kataloga

Kata Mijatović, multimedijalna umjetnica, najčešće se izražava u mediju performansa i videa. Rođena je 1956 u Branjini. 1981 diplomirala je pravo na Pravnom fakultetu u Osijeku. Od 1988 -1991 članica je neformalne umjetničke grupe Močvara u Baranji. Od 1991-1993 studira slikarstvo na Accademia di belle arti, Firenze. Od 1993 -1996 studira slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje diplomira 1997. Od 2005 - 2010 članica Umjetničkog odbora Baranjske umjetničke kolonije. Od 2005 voditeljica Galerije AŽ Atelieri Žitnjak, Zagreb. Od 2007 članica Umjetničke grupe PLEH. Živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica.