novo izdanje

Muzej ulične umjetnosti - Dugave


vrijeme: 01.09.2011. - 15.09.2011.
mjesto: Zagreb; Dugave
organizator: Muzej ulične umjetnosti

Street Art Festival novi je projekt Muzeja ulične umjetnosti, u okviru kojega će od 1. do 15. rujna,  u Dugavama, tridesetak likovnih i konceptualnih umjetnika od te novozagrebačke četvrti pokušati napraviti najveći ulični muzej u Hrvatskoj.

Muzej ulične umjetnosti ove je godine otišao preko Save zbog nedostatka kulturnih sadržaja u Novom Zagrebu, a Dugave su odabrane jer, iako su izgrađene kao 'kvart za budućnost', u njih se nikada nije ulagalo, rekla je Ivana Vukšić, direktorica Muzeja.

Osim murala na Dječjem vrtiću Tratinčica i Osnovnoj školi Dugave te u podzemnim garažama i prolazima, održat će se i više 'site-specific' radova, među ostalim i 3D 'mapping' na dugavljanskim fasadama dvojca Kiborz iz Srbije, koji će se održati na dan otvorenja Muzeja 15. rujna.


Projekt Street Art Festivala poseban je jer počinje u trenutku kada se gase svjetla pozornice, on nema rok trajanja i predstavlja najčišću korespodenciju između grada, umjetnika i građana koji u svom susjedstvu dobivaju najrecentnija djela suvremene umjetnosti, napomenula je Vukšić.

Na festivalu će se predstaviti, među ostalima, Puma34, Oko, Ninja Tigera, Sretan Bor, Miron Milić i Lunar iz Hrvatske, Emir Sehanović aka Esh iz BiH, Dem iz Italije, Phlegm iz Velike Britanije i dvojac Jana&JS iz Francuske i Austrije. Muzej će se svečano otvoriti piknikom na livadi ispred osnovne škole, koncert Trešnjevačkih mališana, a nastupit će i DJ Itch.
Festival organizira udruga Centralna jedinica, uz potporu Grada Zagreba, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Turističke zajednice Grada Zagreba, EUNIC mreže kulturnih foruma u Hrvatskoj, Instituta Otvoreno društvo i Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

U prošlogodišnjem projektu Muzeja ulične umjetnosti 'Novo lice Branimirove ulice' sudjelovalo je više od 80 umjetnika i tada je oslikano oko 450 metara zida Hrvatskih željeznica.
(Hina)

(M.K., 30.08.2011)