festival, najave

5. Vukovar Film Festival


vrijeme: 24.08.2011. - 28.08.2011.
mjesto: Vukovar; terasa Agencije za vodne putove, Ružičkina kuća, kino Borovo
organizator: Discovery d.o.o., Grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar

Jubilarno, 5. izdanje Vukovar Film Festivala održat će se od 24. do 28. kolovoza na terasi Agencije za vodne putove, Ružičkinoj kući te kinu Borovo. Nova je lokacija određena činjenicom da zbog tehničkih problema ove godine organizatori nisu u mogućnosti filmove prikazivati na dunavskom šlepu. Festivalski filmovi naknadno će se prikazivati i u kinima CineStar diljem Hrvatske.

'Ove godine donosimo do sada najujednačeniji i tematski najzanimljiviji program. Globalne promjene su vidljive na svakom koraku, svijet je na raskršću, a selektirani filmovi odgovaraju vremenu u kojem živimo i najbolje pokazuju stanje svijesti današnjeg čovjeka uvučenog u beskrupulozni svijet neo-liberalnog kapitalizma. Tu su brojne hrvatske premijere i naslovi od kojih će filmoljupcima rasti zazubice…', napominju organizatori festivala.

Glavni program donosi pregršt podunavskih dragulja.

DUGI IGRANI FILMOVI
Izdvajamo na domaćim ekranima rijetko viđene naslove bugarske i ukrajinske produkcije. Tu je bugarski 'Tilt',  ljubavna priča smještena u doba tranzicije, redatelja Viktora Chouckova (dolazi u Vukovar) te ukrajinski 'Sreća moja / Schastye moe', redatelja Sergeja Loznitsa, nominiran za cannesku Zlatnu palmu, priču o očajnom kamiondžiji ogrezlom u zločin.
Poslastica festivala je sarajevski pobjednik i nagrađen na Cannesu 2011. ,austrijski film 'Disati /Atmen', redatelja Karla Markovicsa, potresna priča o kriminalnom rekovalescentu u potrazi za obitelji.
Novi film Tomislava Radića, 'Kotlovina', također je na repertoaru. Film je dobitnik 6 pulskih Arena, uključujući  i onu za najbolji film. Redatelj i glumci pozdravit će vukovarsku publiku.
Mađarski film 'Stvar je u detaljima / Kontorfalak', dobitnik brojnih nagrada na Mađarskom filmskom tjednu, ovogodišnja je perjanica naših sjevernih susjeda.

KRATKI IGRANI FILMOVI
Izdvajamo rumunjski naslov 'Tiha rijeka / Apele ta'c, koji prikazuje ljude koji su u doba komunizma iz zemlje bježali vodenim, 'dunavskim' putem te i njemački 'Između neba i zemlje / Zwischen Himmel und Erde' sa sličnom tematikom, bijegom i nadom u bolje sutra. Nastavljamo filmom apsurdne situacije, srpskim 'Stevan M Živković' sa Slavkom Štimcem u naslovnoj ulozi, u ulozi lika koji pokušava uvjeriti okolinu da nije mrtav. Redatelj Vladimir Tagić bit će gost festivala. Nagrađivani hrvatski film 'Onda vidim Tanju', u cijelosti snimljen od fotografija, dodatni je bonus ovogodišnjeg programa. Vukovarskoj publici poklonit će se redatelj Juraj Lerotić.

DOKUMENTARNI IGRANI FILMOVI
Austrijsko-njemački film 'Zlin- Živuća utopija / Zlin- Die Gelebte Utopie' nije zanimljiv samo jer oslikava projekt industrijalca Tomasa Bate koji je povezan uz Borovo, no i zato jer je njegov prototip 'naselja' za radnike Zlin bio urbanistički, arhitektonski i sociološki gledano vrh avangarde 30-ih godina. I sam Le Corbusier je dolazio u Zlin crpsti inspiraciju.
Zanimljiv dokumentarac 'Gospodari Dunava / Lords of the Danube' govori o ugroženosti dunavske ribe jesetre koja nestaje zbog izlova vezanog uz proizvodnju kavijara. Film je nastao u suradnji s Coca-Colom koja svojom ekološkom politikom nastoji očuvati rezerve vode na planetu te sa World Wildlife Fundom, svjetskom organizacijom za zaštitu okoliša koji upravo rade na projektu restauracije ribnjaka u Kopačkom ritu. Dragan Nikolić, redatelj filma, dolazi u Vukovar.
Austrijski pak Solartaxi govori o vizionarskom pothvatu čovjeka koji autom na solarnu energiju obilazi svijet. Prelazeći taj put on ne mijenja samo percepciju svijeta nego i sebe na duhovnoj razini. Redatelj filma Erik Schmitt gost je ovogodišnjeg festivala.
'Kapitalizam - naša poboljšana formula / Kapitalizam- Reteta Noastra Secreta', rumunjski je dokumentarac koji govori kako su novopečeni rumunjski bogataši nekada bili pripadnici zloglasne tajne službe- Securita. Film razotkriva hobotnicu koja je samo dio velike paukove mreže
Njemački Na početku bijaše svjetlo /Am anfang War Das Licht film je o kojem znanost ne želi ni čuti. Jer kako objasniti da postoje ljudi koji 50-ak godina žive bez da konzumiraju hranu i vodu. Takvi su pojedinici pomno proučavani, a prava se istina zataškava jer se svijetu nema hrabrosti reći istinu. Redatelj filma P.A. Straubinger bit će gost festivala.
Zadnji film nedavno preminulog dokumentarista Miroslava Mikuljana, hrvatski naslov Plava plaža 2 je dokumentirano duhovno iskustvo o čovjekovoj prolaznosti. Njemački naslov Khodorowsky pak priča priču o kontroverznoj ruskom bogatašu kojeg je Putin smjestio u zatvor, a Gradonačelnik protiv bijele smrti / Nesvatbov pak o slovačkom mjestašcu čiji je gradonačelnik odlučio spojiti sve neoženjene dečke i cure.

IZVAN KONKURENCIJE
I program van službene konkurencije obiluje intrigantnim naslovima.
Planet partner Zemlja prikazuje njemački 'Chernobyl- nevidljivi ubojica/ Chernobyl - The Invisible Thief' potresan film o zataškavanjima vezanima uz stvarni broj žrtava (brojke se penju do 2 milijuna žrtava) najbrutalnije nuklearne nesreće ikada. Budući da se takve katastrofe ponavljaju (nedavni primjer u Fukushimi gdje je do tragedije došlo na sličan način), pitanje je samo dokad.
Film 'Voda:esencija života / Flow: For Love of The Water' pokazuje da je zemlja svjesno živo biće – organizam kojem je voda krvotok bez kojega nema života. Novi film Morgana Spurlocka 'Najveći film ikada prodan/ Greatest movie ever sold' govori o sugestivnoj moći manipulacije medijima koja se čini na svjesnoj i nesvjesnij razini ljudi. Njemački doku 'Mjesečeva zavjera / Die Mondverschworung' se pita je li okultna poveznost Nacista s Mjesecom tek mit ili stvarnost?

Uvijek zanimljivi program Svijet donosi kostimiranu poslasticu s Mijom Wasikowskom, naslov 'Jane Eyre' te najgledaniji brazilski film svih vremena 'Elitna postrojba 2 / Tropa de Elite 2' Josea Padhile. Film 'Jedan dan / One day', redateljice Lone Scherfig, sa Anne Hatthaway u naslovnoj ulozi u Vukovaru starta u isto vrijeme sa svjetskim centrima Parizom i Londonom.

DODATNA DOGAĐANJA
Ove godine se već tradicionalno održava TV sajam nastao u suradnji s HRT-om. TV sajam ( održava se u hotelu Lav od 26-28.8.) okuplja filmske profesionalce regije i na najbolji način ih povezuje i navodi na suradnju. Sajam donosi i radionicu za pitching dokumentarnog filma koja će se održavati u hotelu Lav , 27. kolovoza. Radionicu će voditi Marija Ratković, suradnica Hrvatskog filmskog saveza. Dodijelit će se i nagrada za najbolji tv dokumentarac koji će se moći pogledati na sajmu.

'Peti VFF donosi pregršt dodatnih događanja, tu su čak dvije filmske radionice, jedna je već tradicionalna Dunavska scenaristička radionica s voditeljicom Irenom Krčelić, a druga je Festivalska radionica pod vodstvom Studija kreativnih ideja Gunja, na kojoj će se snimati pravi dokumentarac. Radionice će se održavati u Ružičkinoj kući. Nadalje, festival nikada nije imao bolju ponudu zabave. Svaki dan održavat će se koncerti od kojih izdvajamo koncert Urbana u četvrtak te Cubisma u nedjelju. Party zona festivala je sjajno vukovarsko okupljalište beach bar Danube Gardens.', kažu organizatori.
Vezano uz film 'Zlin - živuća utopija' u četvrtak, 25.8., nakon filma u 17, u prostoru Ružičkine kuće održat će se predavanje Ines Ambruš  'Satelitski grad Bata u Borovu', a potom i otvaranje izložbe  '80 godina Bate u Borovu- Vukovar' za koju će uvod dati Ivan Hubalek.

Vezano uz film 'Gospodari Dunava', svjetska nezavisna organizacija za zaštitu prirode WWF - World Wildlife Fund organizira predstavljanje hrvatskog ogranka organizacije. Događaj je planiran nakon projekcije filma, u srijedu, 24. kolovoza, s početkom u 17 sati na terasi hotela Lav.

Ove godine u žiriju su književnica Vedrana Rudan, filmski kritičar Dean Šoša i redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.


(R.P.B., 17.08.2011)