predstavljanje

Hrvatski izumi/ suveniri dizajnerice Lane Hudina


vrijeme: 28.07.2011.

Lana Hudina diplomirana je dizajnerica iz Zagreba. Kreirajući, crtajući, dizajnirajući i dodavajući nove dimenzije već poznatim proizvodima, Lana svojim proizvodima daje dodatnu vrijednost te ih oživljava aplicirajući na njih simpatične 2D likove. Cilj projekta Hrvatski izumi je simpatičnim karikaturama promovirati hrvatsku baštinu i znanje koje posjedujemo, a originalnošću crteža i hrvatski brand.

Paška čipka, licitarsko srce, kravata, maslinovo ulje i slični suveniri tipični za našu kulturu i podneblje već su prepoznati diljem svijeta, no ako se uzme u obzir da je cilj suvenira upoznati posjetitelje Lijepe naše sa zanimljivostima iz hrvatske kulture i tradicije, prošlosti ali i sadašnjosti koji će ih cijele godine podsjećati na lijep provod u Hrvatskoj, onda dolazimo do zaključka da Hrvatska može ponuditi mnogo više, kreativnije i informativnije.

Upravo takve suvenire, pod nazivom 'Hrvatski izumi', predstavlja mlada diplomirana dizajnerica Lana Hudina u svojem DuckAssu. Vođena željom da ljude upozna sa raznolikim izumima koje su osmislili upravo Hrvati, a koji nam svakodnevno olakšavaju život, Lana tržištu nudi kreativna rješenja u obliku simpatičnih karikatura koja oživljavaju na šalicama, majicama, platnenim vrećicama i svemu što poželite.


Foto: Lana Hudina - Hrvatski izumi: Faust Vrančić (izvor: CroModa.com)
 
Svaki Lana's DuckAss lik predstavlja priču za sebe. Vjerno prikazujući osobu, njene kretnje i karakteristike Lana tako u seriji ilustracija 'Hrvatski izumi' oživljava najpoznatije hrvatske znanstvenike i njihove izume. U 'Hrvatskim izumima' kroz dvanaest ilustracija tako ponovno oživljavaju i ostaju vječnom uspomenom na Hrvatsku Eduard Slavoljub Penkala i njegova penkala, Faust Vrančić i njegov padobran, David Schwartz i zračni brod, Ivan Vučetić i daktiloskopija, Ivan Vukić i torpedo, Nikola Tesla i višefazni sustav izmjeničnih struja, Ante Šupuk i hidroelektrana, Franjo Hanaman i električna žarulja, Josip Belušić i brzinomjer i Marcel pl. Kiepach i brodski kompas.
Izumi na ilustracijama su ili predimenzionirani ili jako smanjeni u odnosu na svoju pravu veličinu što im daje humorističan element, a izumitelji su crtani sa naglašenim karikaturnim osobinama.
 
'Serija ilustracija 'Hrvatski izumi' nastala je sa željom da se ljude upozna sa raznolikim izumima koje su Hrvati osmislili, a danas nam uvelike olakšavaju život. Većina ljudi, bilo stranaca ili Hrvata, zna nekoliko osnovnih izuma ili izumitelja kao što su Nikola Tesla i Kravata. No postoji još cijeli niz izuma koji su sasvim nepoznati našoj javnosti, a naročito turistima. Cilj projekta je simpatičnim karikaturama promovirati hrvatsku baštinu i znanje koje posjedujemo, a originalnošću crteža i hrvatski brand', istaknula je Lana Hudina.

Ponuda suvenira na hrvatskom tržištu se u velikom postotku sastoji od univerzalnih predmeta i tipičnih ilustracija koje bi se mogle vezati uz bilo koju mediteransku zemlju. Poanta ovog projekta jeste ponuditi suvenir koji bi turiste podsjećao baš na našu državu, a usput ih nešto naučio i potaknuo da tu informaciju šire u svojoj domovini. Ilustracija izuma je nešto što bi ih zainteresiralo, motiviralo da potraže taj podatak na Internetu ili u knjigama te da to komentiraju sa svojim sunarodnjacima i prijateljima. (Izvor: CroModa.com)

(D.H.F., 28.07.2011)