Preskočite na glavni sadržaj

Izložba slovenskog fotografa Arne Hodaliča

U sklopu 58. Splitskog ljeta, u ponedjeljak, 16. srpnja, u 20,30 sati, u Galeriji Fotokluba Split, otvara se izložba slovenskog fotografa Arne Hodaliča nazvana 'Kuba bez cenzure'. Izložbu će otvoriti Stipe Božić, uz pjevački nastup Slovenskog kulturnog društva Triglav, a može se pogledati do 3. kolovoza
vrijeme: 16.07.2012.
mjesto: Split; Galerija Fotokluba Split
url: http://www.splitsko-ljeto.hr
Serija fotografija snimljena je na Kubi 2010. godine. Fotograf se usredotočuje na višeslojno istraživanje kubanske stvarnosti koja se čini kao da je zarobljena u vremenskoj kapsuli daleko od globaliziranog suvremenog društva. Kuba bez cenzure nastala je crno-bijelom tehnikom fotografskog filma, te je riječ o autorovom hommageu crno - bijeloj fotografiji. Poseban raritet izložbe čini podatak da je dio fotografija izrađen ručno fotografskim procesom iz 19. st platinotipijom (platinum print), koja omogućava dobijanje iznimno velikog dinamičkog raspona sivih i smeđih tonova.

Arne Hodalič (Ljubljana, 1955.) po zvanju profesor je biologije, a ujedno i planinar, speleolog i ronilac. Njegov fotografski, reporterski, snimateljski i spisateljski rad svjetski je poznat. Fotoreportaže Arna Hodaliča objavljivane su u mnoštvu poznatih svjetskih tjednika i časopisa, poput Animan, Geo, Figaro, Life, Stern.

Radio je i za National Geographic gdje je jedno vrijeme bio i urednik fotografije za  slovensko izdanje. Svojim životnim pozivom i djelovanjem 'dobio je titulu' umjetnika pustolova. Poslije brojnih samostalnih i skupnih izložbi, Arne Hodalič je svojim posljednjim projektom Kuba bez cenzure  napravio odmak od svoga dosadašnjeg profesionalnog fotografskog rada za razne revije i časopise, te je kako kaže 'napravio projekt za sebe i svoj gušt jer nije bio primoran raditi fotografije za potrebe naručitelja i prilagođavati se nečijim zahtjevima' - na fotografski zanimljivom i svima inspirativnom otoku-državi Kubi.