festival, projekcija

Hrvatski filmovi u Natjecateljskom programu Sarajevo Film Festivala


vrijeme: 22.07.2011. - 30.07.2011.
mjesto: Bosna i Hercegovina, Sarajevo

U službenom programu 17. Sarajevo Film Festivala sudjeluju četiri hrvatska dokumentarna filma ('Ratni reporter', 'Razorubičenje' 'Prolaz za van' i 'Zemlja znanja'),  igrani iflm 'Fleke', kratkometražni igrani film 'Mezanin' te animirani 'Dove sei amor mio '. 


Dokumentarni filmovi


Četiri filma u Natjecateljskom programu dokumentarnog filma Sarajevo Film Festivala stižu iz Hrvatske.To su 'Ratni reporte'r Silvestra Kolbasa, 'Razorubičenje' Domagoja Matizovića i dokumentarno-eksperimentalni film' Prolaz za van' u režiji Vedrana Šamanovića koji će u Sarajevu doživjeti međunarodne premijere te 'Zemlja znanja' Saše Bana koji će u Sarajevu doživjeti svoju svjetsku premijeru.


Igrani film 'Fleke'
 

Međunarodnu premijeru u Natjecateljskom programu – igrani film u Sarajevu imat će 'Fleke' scenarista i redatelja Alde Tardozzija. Film će se natjecati s još devet filmova iz regije. Tardozzijev debitantski dugometražni igrani film priča je o slučajnom prijateljstvu dviju sedamnaestogodišnjih djevojaka, Lane i Irene, koje se rađa tijekom jedne burne zagrebačke noći. Put kojim prijateljice prolaze pun je iskušenja, obrata, napetosti, ali i požrtvovnosti, hrabrosti i ljubavi. Film će svoju hrvatsku premijeru imati ovog mjeseca u Nacionalnom programu Festivala igranog filma u Puli.


'Mezanin' i 'Dove sei amor mio'


U Natjecateljski program – kratkometražni film uvrštena su dva hrvatska filma, igrani film 'Mezanin' (2011.) Dalibora Matanića i animirani 'Dove sei amor mio' (2011.) Veljka Popovića.


Radnja Matanićeva filma smještena je u otuđeni velegrad u kojem vladaju nemilosrdna pravila korporacijskog društva. Junakinja 'Mezanina', mlada djevojka u potrazi za poslom (Leona Paraminski), pristaje biti svedena na ljudsko meso - jer je to jedini mogući ulaz u igru preživljavanja. 'Mezanin' je svoju hrvatsku premijeru imao u ožujku u Rijeci, a prikazivanje na festivalu u Sarajevu bit će njegova međunarodna premijera. Film je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame.
 

Kratkometražni animirani film 'Dove sei, amor mio' (2011.) priča o samotnom životu jedne starice ispunjenom svakodnevnim ritualima i melankoličnim prisjećanjima na sretnije dane. Ipak, ispod površine krije se strašna tajna od koje starica više ne može pobjeći. Film je producirao Bonobostudio.

 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 08.07.2011)