festival

6. Legendfest – festival legendi, mitova i priča Istre


vrijeme: 29.07.2011. - 01.08.2011.
mjesto: Pićan, Novigrad

29., 30. i 31. srpnja u mjestu Pićan u Istri održat će se 6. 'Legendfest – festival legendi, mitova i priča Istre', u organizaciji zagrebačke udruge 'Val kulture' i općine Pićan. Dio programa održat će se 1. kolovoza u Novigradu, u sklopu festivala Lunasa. Ulaz na sve programe je besplatan.

Pićan je srednjovjekovni gradić udaljen tridesetak kilometara od Rapca. Od 7. st. je bio sjedište biskupije o čemu svjedoči mnogo vrijednih sakralnih predmeta i slika pohranjenih u crkvi ili župnom muzeju. Ističe se biskupski plašt protkan zlatnim koncem - dar austrijske carice Marije Terezije. Pićan je poznat i po kvalitetnom vinu, što je početkom ovog stoljeća, prilikom posjete, potvrdio i Ferdinand Habsburški. Crkveni toranj, visok 48 metara, treći je po visini u Istri.

Festival Legendfest dešava se na način multimedijalnog  i interaktivnog spoja prostora, vremena i stila.
 
Za trajanja festivala, Grad Pićan obučen je u stare istarske tkanine, stanovnici u istarskoj nošnji, okus dobrog vina, vizuali glagoljice i zvuci istarske melodije. Pićnom hodaju divovi, štrige, gusari, vile, Mlečani, carevi, biskupi ....
 
Svaki prostor, prazna kuća, livada ili trg ispunjeni su malim sadržajima kao npr. pjesnicima koji recitiraju, pripovjedačima, malim narodnim skečevima i predstavama.
 
Centralni projekti/predstave (istarske tematike, priče, legende) odvijaju se na glavnoj pozornici na otvorenom. Za vrijeme trajanja festivala posebno je interesantno djeci posjetiteljima koja se mogu uključiti u radionice i tako sudjelovati u izvođenju predstave koju pripreme uz stručnog voditelja. Ove se radionice odvijaju cijeli dan.

Cilj i svrha festivala je popunjavanje kulturno umjetničke ponude Istre, oživljavanje grada Pićna i Istarskih legendi. Posjetitelji mogu saznati ponešto o Istri, običajima, legendama, pričama i dobro se zabaviti.
 
Program

(D.H.F., 06.07.2011)