najave

Špancirfest od 19. do 28. kolovoza


vrijeme: 19.08.2011. - 28.08.2011.
mjesto: Varaždin
organizator: Turistička zajednica grada Varaždina i grad Varaždin

Trinaesti Špancirfest, koji će se održati od 19. do 28. kolovoza, šetačima će u središtu Varaždina ponuditi oko 250 programa - koncerata, predstava za djecu i odrasle, uličnih programa i kreativno-edukativnih radionica te još mnogo drugih popratnih sadržaja, najavili su na konferenciji za novinare njegovi organizatori - Turistička zajednica grada Varaždina i grad Varaždin.
 
Špancirfest je brendirao Varaždin na turističkoj sceni Hrvatske i šire, i jedan je od rijetkih festivala koji se većinom financira sponzorstvom i donatorstvom, istaknula je direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Varaždina Branka Tropp, dodajući kako su krizna vremena i sve je teže prikupiti novac pa su se odlučili na uvođenje ulaznica za koncerte na Starome gradu.
 
U Starome gradu bit će glavna festivalska pozornica koja će se zvati MTV pozornica. Na njoj će nastupiti 25 hrvatskih, regionalnih i stranih bendova, među kojima i Urban&4, Vatra, Jinx, Let3, TBF, Majke, Električni orgazam, Asian Dub Foundation i Morcheeba. Stančićev trg bit će mjesto "World Music" pozornice na kojoj će koncerte održati glazbeni sastavi iz svih krajeva svijeta, a glavni gradski trg Korzo bit će mjesto na kojem će se izvoditi pop, šansone, domaće popevke, klapska i instrumentalna glazba. Šetače na Stančićevu trgu zabavljat će, među ostalim, Darko Rundek & Cargo Trio, Vlatko Stefanovski Trio, Vještice i Shantel & Bukovina Club, a na Korzu Klapa Libar, Demoni te bendovi Beatles Revival i ABBA Real Tribute.
 
U sklopu Komedijafesta bit će izvedeno devet predstava. Dječjih predstava bit će izvedeno 20-ak, uličnih programa oko 150, a u sklopu Kreativfesta na Trgu slobode bit će održano šest kreativno-edukativnih radionica, među kojima, prvi put u Hrvatskoj, radionica za djecu u dobi od jedne do dvije godine. Uska ulica bit će ponovno mjesto Paleta festa, a djeca će se i ove godine moći zabavljati u Vindilandu, u kojem će biti organizirano i kino na otvorenome.
 
U sklopu 13. Špancirfesta bit će još nekih novosti, najavila je Branka Tropp, ističući Izložbu u zraku, Slavonsko dvorište u kojem će biti predstavljeni tradicijski obrti, rukotvorine i slavonski specijaliteti te Festivalski kamp i Afteršpancirfest uz športsku dvoranu kod Drave.
 
Osim u programima, šetači će moći uživati u bogatoj ugostiteljskoj ponudi te ponudi 143 izlagača koji će i ove godine izložiti i prodavati proizvode tradicijskih obrta, rukotvorine suvremenih uporabnih predmeta baziranih na hrvatskoj etnološkoj i kulturnoj baštini, artefakte primijenjenih umjetnika, hranu i piće spravljene po tradicionalnim receptima te razne suvenire. (Hina)
 
Program festivala po danima

Špancirfest na FB

(D.H.F., 30.06.2011)