Preskočite na glavni sadržaj

Ana Schaub izlaže u Varaždinu

U galeriji Zlati ajngel u Varaždinu, danas, 18. svibnja, u 20 sati, otvara se izložba zagrebačke akademske kiparice Ane Schaub pod nazivom 'Wonder…Wonder'. Radovi se mogu pogledati do 3. lipnja.
vrijeme: 18.05.2012. 20,00
mjesto: Pozega, Croatia
url: http://www.crominute.hr/
Wonder...Wonder.. je slojevita multimedijalna instalacija koja gledatelja uvlači u svoju naraciju omogućavajući mu vlastite interpretacije sadržaja. Opasna mala djevojčica i seksualizirana žena u crveno plavom trikou ponavljaju se kroz slike i trodimenzionalne elemente u prostoru, plašeći preplašene zečeve i nadmetajući se međusobno. Naslovi slika i reljefa su 'mudre' roditeljske izreke, kao 'Moraš biti pristojna iako ti se netko ne sviđa' i 'Ne možeš uvijek dobiti ono što želiš'.  Gledateljima baš i nije jasno što zapravo gledaju, ali im to sve zvući od nekuda poznato...

Rad zapravo prati Wonderwoman, savršenu, moćnu, seksualiziranu ženu kako putuje kroz scene knjige 'Alisa u Zemlji čudesa' Lewisa Carrola, zamjenjujući malu djevojčicu Alisu. Kasnije se Alisa pojavljuje u priči i nastaje bitka između dječje iskrenosti i čvrstog beskompromisnog stava, te wonderwomenovske  odrasle težnje da budemo sve ono što se od nas očekuje.

Rad postavlja pitanja što postajemo odrastanjem, na koje kompromise smo prisiljeni pristati, te od kojih snova zato odustajemo. Ispituje se kalup što znači biti savršena žena (Wonder woman) i u kakav 'format' odrasle osobe, žene, nas društvo zapravo gura.  Kao kompleksna likovna meta naracija  rad omogućava više interpretacija 'što se zapravo dogodilo' i 'tko je tu kriv', uz humoristične roditeljske izjave koje nije uputno širiti vlastitoj djeci. Ana Schaub

Ana Schaub rođena je 1983. u Zagrebu. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a za vrijeme studija se usavršavala na Indiana Universitiy of Pennsylvania (SAD). Trenutno je na poslijediplomskom studiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani (Slovenija). Izlaže od 2007. u zemlji i inozemstvu (Zagreb, Paris). Radi brojne performanse, akcije, multimedijske instalacije i animaciju. Javne skulpture joj se nalaze u Češkoj (Zlin) i na otoku Kali (Hrvatska). Dobitnica je nekoliko međunarodnih nagrada.
Više o izložbi pogledajte - ovdje.