Preskočite na glavni sadržaj

Izložba hrvatskog dizajna 'Razum i osjećaji' u tri grada

Izložba hrvatskog dizajna 'Razum i osjećaji' u tri grada
Izložba hrvatskog dizajna 'Razum i osjećaji', s četrdesetak izabranih proizvoda 14 domaćih dizajnerskih brandova, bit će od lipnja do kolovoza postavljena u Beogradu, Zagrebu i Hvaru. S porukom o '(r)evoluciji hrvatskog produkt dizajna u dizajn brandove', izložbu je osmislio internetski magazin DesignAgenda, s namjerom da suvremeni hrvatski dizajn smjesti u zreliji i ozbiljniji društveni i tržišni kontekst.
vrijeme: 07.06.2012.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.nsk.hr/seedi/
Prva postaja izložbe bit će od 7. do 17. lipnja Međunarodna dizajn konferencija na Beogradskom tjednu dizajna, a potom će se, od 27. lipnja do 6. srpnja, postaviti u zagrebačkoj galeriji Forum te, od 14. srpnja do 15. kolovoza, u hvarskoj Galeriji Loggia.

To neće biti samo još jedna izložba hrvatskog dizajna jer ima društveno-gospodarski potencijal i cilj joj je osvijestiti značaj domaćeg dizajna kod nas te ga predstaviti i na međunarodnoj dizajnerskoj sceni, istaknula je Tatjana Bartaković, urednica tog časopisa i kustosica izložbe.

 

Sudjelovanje hrvatskog dizajna na Beogradskom tjednu dizajna Bartaković smatra važnim zbog toga što, napomenula je, taj najznačajniji događaj dizajna u regiji posjećuju svi važni inozemni mediji za dizajn kao i istaknuti profesionalci iz struke.
 
Kulminacijom projekta smatra otvorenje izložbe u Hvaru, jednoj od najposjećenijih hrvatskih turističkih destinacija koja je, napomenula je, prema 'Lonely Planetu' svrstana među prvih pet u svijetu za ovu godinu.
 
Objasnila je da naziv izložbe upućuje na ravnotežu koju, u vrijeme recesije kada se pažljivo važe u što se investira i što se kupuje, treba postići između razuma i osjećaja, funkcionalnosti i estetike.
 
Svaki brand na izložbi će imati vlastitu priču, prema dizajnerskom postavu grupe Manufakturist, a u Zagrebu i Hvaru izložbe će biti prodajne. Želja organizatora je da izložba putuje po Hrvatskoj kako bi se i publiku izvan Zagreba senzibiliziralo za hrvatski produkt dizajn, s obzirom da, rečeno je, inače nema priliku doći u kontakt s takvim proizvodima.
 
Pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović rekla je kako će Ministarstvo kulture poticati kvalitetne projekte s područja dizajna na svim razinama, s obzirom da se dizajn sve više prepoznaje kao neophodan uvjet postojanja industrije i cijeloga društva, a čak i u vrijeme krize "svjedočimo sjajnim projektima i izvanrednim projektima hrvatskih dizajnera u svijetu".
 
U sklopu projekta krajem svibnja održat će se Design Business Forum 'Razum i osjećaji', koji će okupiti predstavnike industrije, menadžmenta, dizajnera, arhitekata i medija.
 
Na izložbi će se predstaviti, među ostalima, Design hostel Goli&Bosi (arhitektonski studio UP), Design Hotel Lone (studio 3LHD, Numen/ForUse), Kvadra Design, I-GLE, Ivana Vučić, Orsat Franković, Marko Pavlović, Svjetlana Despot, Ana Tevšić, Filip Gordon Frank, Maja i Mejra Mujičić.