Preskočite na glavni sadržaj

22. Marulićevi dani

U Splitu će se od 21. do 28. travnja održati 22. po redu festival hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani. Festival se, kao i svake godine, održava pod pokroviteljstvom i uz potporu Ministarstva kulture, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split. Po izboru ovogodišnje izbornice Gordane Ostović, bit će prikazano devet predstava u konkurenciji za festivalske nagrade.
vrijeme: 21.04.2012.
mjesto: Split
url: http://www.hnk-split.hr

Izabrane su predstave: 'Nosi nas rijeka' Elvisa Bošnjaka u produkciji GDK Gavella i režiji Krešimira Dolenčića, autorski projekt Olivera Frljića 'Mrzim istinu!' u produkciji Teatra &TD, 'Gospoda Glembajevi' Miroslava Krleže u režiji Vite Taufera i izvedbi HNK u Zagrebu, drama Ivora Martinića 'Moj sin samo malo sporije hoda' redatelja Janusza Kice u izvedbi ZKM, 'Šarengrad' Renate Carole Gatica i Natalije Manojlović u izvedbi Teatra &TD, predstava riječkog HNK Ivana pl. Zajca 'Baba Jaga je snijela jaje' Dubravke Ugrešić redatelja Ivice Buljana, 'Prolazi sve' Dubravka Mihanovića u režiji Olivera Frljića i izvedbi GDK Gavella, predstava HNK Split 'Kaćuše' autora Davora Špišića u režiji Marice Grgurinović, te 'Enciklopedija izgubljenog vremena' Slobodana Šnajdera, u režiji Snježane Banović i izvedbi HNK u Varaždinu.

Po riječima izbornice Ostović: 'U ovogodišnjoj selekciji od devet predstava našlo se isto toliko različitih spisateljskih, ali i izvedbenih poetika no ono što ih osim kvalitete na neki način  povezuje su dvije tematske linije koje prevladavaju. Slučajno ili ne većina odabranih predstava tematski se vežu uz obitelj kao nukleus društva, a s druge strane dobar dio njih se bavi ženama i njihovim doživljajima vremena.'

Zadnjeg festivalskog dana, 28. travnja, nakon svečane dodjele nagrada van konkurencije bit će prikazana najnovija dramska produkcija HNK Split, predstava 'Tko se boji Virginije Woolf' Edwarda Albeeja u režiji Vlatke Vorkapić.

Nabrojene predstave u konkurenciji su za tradicionalne nagrade Marul, koje će se dodijeljivati u devet kategorija: za izvedeni dramski tekst na Marulićevim danima; za dramaturšku obradu ili preradu teksta; za predstavu u cjelini; za režiju; za glumačka ostvarenja; za scenografiju; za kostimografiju; za oblikovanje svjetla, te za posebno skladanu scensku glazbu. O nagradama Marul odlučivat će Ocjenjivački sud 22. Marulićevih dana, u sastavu: Ivica Kunčević, redatelj; Miljenko Sekulić, scenograf; Olja Lozica, dramaturginja; Marijana Fumić, kazališna kritičarka, te glumac Goran Marković. Osim nagrada Marul bit će dodijeljena i Nagrada publike za najbolju predstavu, o kojoj odlučuju svi gledatelji svojim ocjenama, te Nagrada lista Slobodna Dalmacija, glavnog medijskog pokrovitelja Festivala, o kojoj će odlučiti poseban žiri čitatelja.

Osim natjecateljskog dijela programa, na 22. Marulićevim danima će, u sklopu tzv. dodatnog programa, zagrebački i osječki studenti glume koncertno izvesti nagrađene drame s natječaja Ministarstva kulture Marin Držić. Održat će se okrugli stol 'O položaju dramskog autora', a studenti glume Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba, Umjetničke akademije u Osijeku, te splitske Umjetničke akademije prezentirat će svoje produkcije. Pored toga, bit će promovirana tri teatrološka izdanja: monografija Marin Carić, knjiga Mira Gavrana Nove drame, te knjiga dr. Vlatka Perkovića U procjepu ideologije i estetike.

Raspored 22. Marulićevih dana

Izvor: HNK Split