radionica, kolonija, konferencija, znanstveni skup

Turistički krajolici Zagreba / radionica i simpozij


vrijeme: 18.04.2011. - 22.04.2011.
mjesto: Zagreb; Hrvatski muzej arhitekture / Arhitektonski fakultet
organizator: Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu / Hrvatski muzej arhitekture / Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba / Udruženje hrvatskih arhitekata

Međunarodna studentska radionica 'Turistički krajolici Zagreba / Zagreb Tourist Gaze' održava se od 18. do 22. travnja u Hrvatskom muzeju arhitekture, a istoimeni simpozij održat će se u četvrtak, 21. travnja, od 13 sati, u velikoj predavaonici Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. 

Tema radionice su urbane transformacije Zagreba u svjetlu činjenice da rastuća turistička ekonomija može postati jedan od značajnijih pokretača gradskog razvoja. Glavna tema radionice je promišljanje odnosa turizma i krajolika na prostoru sjevernog Zagreba od Ilice do Sljemena - od Tuškanca, Jelenovca, Zelengaja, preko Šestina, Gračana, Remeta, Markuševca, sve do vršnog grebena Medvednice.

Zadatke radionice sastavili su Dafne Berc, Jesenko Horvat i Branimir Rajčić s Arhitektonskog fakulteta, uz suradnju Ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada. Radionica se bavi sjevernim dijelom Zagreba kroz više potencijalnih itinerera koji uključuju park šume centra, pojas podsljemenskih naselja i dolina te vršno područje Sljemena.

Voditelji cjelokupnog projekta su Pedro Campos Costa iz Lisabona, Sanja Filep s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Hrvoje Hrabak iz Udruženja hrvatskih arhitekata i Duarte Santo iz Barcelone.

Završne prezentacije radionice odvijat će se u petak 22. travnja, od 10 do 14 sati, u Hrvatskom muzeju arhitekture i bit će također otvorene za javnost.
Gosti kritičari bit će Luciano Basauri, Sanja Cvjetko Jerković, Krunoslav Ivanišin i Krešimir Rogina.
 
Jednodnevni simpozij, zakazan za 21. travnja, na Arhitektonskom fakultetu otvoren je za javnost, a uključivat će predavanja međunarodnih stručnjaka koja će slijediti moderirani okrugli stolovi s ciljanim diskutantima - predstavnicima zagrebačkih akademskih i planerskih ustanova i turističke zajednice.

Na jednodnevnom simpoziju predavanja će održati: Francesco Muñoz (Observatory of Urbanisation and the Master on Landscape Project and Management (Universitat Autonoma de Barcelona), João Ferreira Nunes (PROAP - Estudos e Projectos de Arquitectura Paisagista, Lisboa) i Manuel Ruisanchez (Ruisanchez Arquitectos/ Universitat Politècnica de Catalunya). Službeni jezik simpozija je engleski, a ulaz je slobodan.
Simpozij je uvršten u Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata te se boduje sa 5 bodova.
 
Domaćini i organizatori radionice i simpozija su Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski muzej arhitekture, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba i Udruženje hrvatskih arhitekata. U radionici kao akademski partneri sudjeluju Departamento de Arquitectura Universidade Autónoma Lisboa, Politécnico de Milano i Universidad Politècnica de Catalunya Barcelona.

(M.K., 19.04.2011)