susret

Održan forum o kreativnim industrijama


vrijeme: 12.04.2011.
mjesto: Zagreb
organizator: Hrvatski klub kreativaca; Centar za dizajn HGK

O aktualnim temama značenja kreativne industrije danas, o njenoj ulozi i razvoju u budućnosti raspravljalo se na prvom Kreativnom forumu pod nazivom 'Kreativne industrije – svjetska iskustva i lokalne mogućnosti' održanom u Centru za dizajn HGK.  

Forum je okupio eminentne stručnjake s područja kulture i dizajna, ugledne profesore i doktore znanosti, kao i ljude iz prakse kreativnih industrija koji su dali svoj osvrt na kulturu u kojoj živimo i djelujemo kako bi dali poticaj na integraciju procesa kreativnog stvaralaštva.
 
Poseban naglasak bio je na kulturnim i kreativnim industrijama kao ključnim tržišnim potencijalima naše zemlje identificiranim kao industrijama sa značajnim potencijalom. U okviru ovih industrija kulturni identifikatori su jedni od ključnih nosioca razvoja u budućnosti i upravo njih je potrebno prioritetno definirati radi prepoznavanja pravih potencijala za razvoj Hrvatske.
 
Na forumu su sudjelovali dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić, stručnjak za kulturni turizam i kulturne industrije, Ivica Vidović, utemeljitelj i predsjednik Art Directors Club-a Croatia i predsjednik Uprave McCann Ericksona Hrvatska, Dragana Lucija Ratković, autorica brojnih projekata u kulturi i turizmu, Matko Raguž, glumac redatelj, utemeljitelj Teatra E.X.I.T., dr.sc. Feđa Vukić, profesor na Studiju dizajna, Ana Marija Ricov, modna kreatorica i diplomirana modna dizajnerica.
 
Svi okupljeni složili su se sa zaključkom da je ključno spajanje svih kreativnih i kulturnih industrija kako bi se bolje pozicionirale prema javnosti i javnoj upravi kako bi kreativna industrija stekla svoju jasno definiranu tržišnu poziciju.
 
Forum se održao u okviru izložbe najboljih europskih kreativnih radova Art Directors Cluba Europa 'In Gold We Trust', a u koju su po prvi puta uključeni i radovi hrvatskih kreativaca koje je službeno delegirao Art Directors Club Croatia (ADC*C). Na izložbi, koja će trajati od 4. travnja do 18. travnja o.g., izloženi su svi nagrađeni radovi za 2010. godinukao i radovi članica koji su osvojili zlatne medalje na nacionalnim ADCfestivalima.
  
I ove godine radovi se mogu prijaviti na natjecanje najboljih kreativaca u području dizajna, oglašavanja i tržišnog komuniciranja, na 2. ADCC Awards natječaju. Svi radovi koji osvoje Zlatnu ili Srebrnu Kocku automatski besplatno ulaze u konkurenciju na najprestižnijem europskom festivalu tržišnog komuniciranja i dizajna - ADC*EAwards 2011 u Barceloni. Rok za prijavu radova je 24.04.2011. godine. Sve informacije, upute, i pravila za prijavu pronađite na www.adcc.com.hr.
 
Art Directors Club Croatia (Hrvatski klub kreativaca) neprofitna je udruga osnovana s ciljem vrednovanja i unapređenja kreativnog oblikovanja i drugih formi komuniciranja unutar društvenog života Hrvatske, a s posebnim naglaskom na dizajn i tržišne komunikacije.Art Directors Cluba Croatia svojim aktivnostima  nastoji sudjelovati u integraciji hrvatskog kreativnog potencijala, afirmiranju kreativne uspješnosti u oblikovanju različitih formi komuniciranja unutar profesionalnog, ali i šireg društvenog života Hrvatske. ADCC je član Art Directors Club Europe.
 
Art Directors Club of Europe – ADC*E, je neprofitna organizacija europskih klubova kreativaca koja djeluje u 19 zemalja. Klub je osnovan 1990. godine s ciljem promoviranja izvrsnosti u europskom dizajnu i oglašavanju. 

(D.H.F., 15.04.2011)