Preskočite na glavni sadržaj

Proljetni Monte Librić (24.-29.4.2012.)

Proljetni Monte Librić (24.-29.4.2012.)
Festival dječje knjige Monte Librić, peti po redu, održat će se po prvi put samostalno, u proljetnom terminu i to od 24. do 29. travnja 2012. Ove godine poseban fokus je na talijanskoj književnosti za djecu.
vrijeme: 24.04.2012.
mjesto: Pula, Zajednica Talijana
url: http://www.sanjamknjige.hr
Prvo samostalno izdanje predstavit će i novo programsko usmjerenje festivala. Multikulturalna Istra pruža mogućnost stvaranja snažnog regionalnog festivala za djecu i dovođenja u Pulu kako autora tako i nakladnika iz šire regije.

Ove godine poseban fokus je na talijanskoj književnosti za djecu, a velik dio programa i radionica bit će bilingualan (na talijanskom i hrvatskom jeziku). Veliku pomoć u ostvarivanju ovog dijela programa organizatori su dobili od Talijanske Unije, talijanskih škola i vrtića, te nakladničke kuće Edit iz Rijeke koja će u Pulu donijeti veliki izbor talijanskih knjiga za djecu najboljih talijanskih nakladnika. 

Najveće iznenađenje svakako je nov i originalan prostor Monte Librića. Na osmo pulsko brdo puno knjiga, ovoga puta, pulski i istarski mališani ulazit će kroz Herkulova vrata do pulske Zajednice Talijana, popularni Circolo koji pruža priliku stvaranja pravog, bajkovitog dječjeg grada knjige.

U okviru programske koncepcije najavljeni su najrelevantniji hrvatski dječji autori, kako književnici tako i ilustratori. Ovoga puta oni će biti u višestrukim ulogama: predstavit će se kao autori, a bit će i  voditelji raznih kreativnih radionica. Hrvatskim autorima pridružit će se i  talijanski autori za djecu.

U popratnim programima su brojne kreativne radionice, igrani i animirani filmovi, scenske igre, lutkarske igre, putovanje u svijet starih knjiga, ali i stručni skupovi i okrugli stolovi u kojima će sudjelovati pedagozi i knjižničari iz cijele Hrvatske.

Više od 50 hrvatskih nakladnika izložit će rekordnih 2000 naslova.

Po uzoru na pulski Sajam i Monte Librić odlučio je nulti dan obilježiti kao dan knjižničara. Tako će Librić otvoriti svoja vrata 23. travnja knjižničarima školskih knjižnica i dječjih odjela narodnih knjižnica, te će oni prvi imati uvid u izbor knjiga koji je ove godine odabrala voditeljica prodaje Olivera Toić.

Monte Librić stvara mala ekipa s pulskog Sajma predvođena Slavicom Ćurković: Mauricio Ferlin, Magdalena Vodopija, Olivera Toić, Egle Vošten, Marko Bolković, Miodrag Kalčić, Tina Zenzerović i Rea Korani. 

Program