Preskočite na glavni sadržaj

Maja Hrgović u Grazu

Maja Hrgović, spisateljica i novinarka Novog lista, ovogodišnja je stipendistica projekta Mreža gradova književnosti, u sklopu kojega će u travnju i svibnju boraviti u Grazu.
vrijeme: 01.04.2012.
mjesto: Rotterdam, Caen
url: http://www.motelmozaique.nl/
Spisateljska rezidencija u Grazu najpoznatiji je program međunarodnog poticanja književnog stvaralaštva u regiji, a u Kući za pisce u Grazu u proteklih petnaest godina boravili su mnogi važniji predstavnici novih književnih praksi s područja bivše Jugoslavije.

Za vrijeme rezidencijalnog boravka, Maja Hrgović će 19. travnja gostovati na tribini u Kulturzentrum ImCubus, gdje će u razgovoru s moderatorom Alexanderom Sitzmannom predstaviti njemački prijevod izbora iz svojih priča, Kiklopom nagrađenu zbirku 'Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo' (Profil, 2010.) i roman u nastajanju 'Ostatak svijeta', na kojemu će raditi u Grazu.

Ova ugledna stipendija dodijeljena je u sklopu Međunarodnog susreta izdavača 'Put u središte Europe' čiji je organizator Pučko otvoreno učilište, a pokrovitelji Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Pazin te zagrebački Austrijski kulturni forum. Susret je utemeljen 1996. s namjerom poticanja međunarodne suradnje nakladnika, prevoditelja i pisaca, te dogovaranja zajedničkih međunarodnih nakladničkih projekata.

Maja Hrgović  novinarka i spisateljica, rođena u Splitu 1980., diplomirala je kroatistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2003. radi kao novinarka u kulturi Novog lista.
Članica je mreže Balkan Investigative Reporting Network, a za novinarski rad o ženama migranticama s Balkana, dobila je 2009. prvu nagradu za novinarsku izvrsnost (BIRN Journalistic Excellence Award).

Zastupljena je u brojnim međunarodnim publikacijama, uključujući i knjigu 'Identity: The Search for Belonging in a Changing Europe'. Priče su joj zastupljene u više zbornika i antologija, uključujući 'Najbolje hrvatske priče 2007.' i, najsvežiju, 'Best European Fiction 2012.' koju uređuje Aleksandar Hemon, a objavljuje Dalkey Archive Press. Jedina je hrvatska autorica ikad kojoj je priča objavljena u prestižnom Granta Magazine, najutjecajnijem književnom časopisu engleskog govornog područja.

Za zbirku priča 'Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo' dobila je nagradu Kiklop za najbolje debitantsko djelo 2010. godine, a za roman u nastajanju 'Ostatak svijeta', dobila je stipendiju Central European Initiative.