najave

Postav baziran na drvenim igračkama


vrijeme: 04.04.2011.
mjesto: Marija Bistrica

U Mariji Bistrici, u ne tako dalekoj budućnosti, mogao bi niknuti muzej ili galerija koja bi upotpunila njezinu kulturnu i turističku ponudu. Ideja je niknula kada se proizvodnja drvenih igračaka našla na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine. Drvene dječje igračke prepoznatljivi su tradicijski proizvodi Hrvatskoga zagorja s dugom poviješću.

Ideja je to Turističke zajednice i općine Marija Bistrica, koja je naišla na odobravanje Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i drugih institucija, a osvanula je kada se na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva našla tradicionalna proizvodnja drvenih igračaka iz Hrvatskog zagorja, posebno značajna u bistričkome kraju.

– Za taj smo muzej predvidjeli lokaciju u Gornjoselskoj ulici, kod Parka skulptura, koju ćemo naznačiti u izmjenama Prostornog plana - kaže načelnik Stjepan Muhek, dodajući: Budući da smo kupili sredstvima Ministarstva turizma i jednu staru drvenu tradicijsku kuću, razmišljamo o tome kako bi i ona mogla biti, iako je smještena na drugoj lokaciji, dio budućeg muzeja kao jedna zaokružena cjelina. U njoj bi se održavale prezentacije starih zanata i radionice, a ta će ideja biti realizirana vjerojatno krajem iduće godine.

Muzej je višegodišnji projekt – kaže Muhek, dodavši: – Marija Bistrica prepoznata je kao turistička destinacija i izvan granica Hrvatske i ovo bi bio logični nastavak aktivnosti usmjerenih na promociju Marije Bistrice. Direktorica Turističke zajednice Vesna Habazin ističe kako još nije određeno što će sve sadržavati muzej, no naglasak je na drvenim igračkama. – Želimo razvijati kulturni turizam i pokrenuti kulturnu ponudu koja se može vidjeti na jednom mjestu, a u Mariji Bistrici postoji stoljećima - kaže Vesna Habazin. (Vecernji.hr) 

(D.H.F., 06.04.2011)