Preskočite na glavni sadržaj

U Splitu okriveno poprsje Ive Tartaglie

U splitskoj Galeriji umjetnina, 3. travnja, otkriveno je poprsje Ive Tartaglije (1880.-1949.) utemelljitelja te ustanove i gradonačelnika Splita nakon Prvog svjetskog rata (1918.-1928.) i prvog bana Primorske Banovine. Bista, koja je otrkivena na poticaj splitskih Rotarry i Lions Cluba, djelo je kipara Ivana Meštrovića s kojim je Tartaglia za života prijateljevao.
vrijeme: 03.04.2012.
mjesto: Split; Galerija umjetnina
url: http://www.galum.hr
'Dr Ivo Tartaglia je 1931. godine velikim marom utemeljio Galeriju umjetnina i skrbio je za nabavu umjetnina za galeriju brinući se da se u galeriji uspostavi redoviti muzejsko -galerijski standardi koji su u to vrijeme vrijedili u galerijskoj praksi', rekao je ravnatelj splitske Galerije umjetnina Josip Botteri Dini obraćajući se nazočnima.
 
Po Botterijevim riječima. kada su Tartagliu prije kraja života uhitile jugoslavenske komunističke vlasti, svoju je zbirku umjetnina oporučno darovao Galeriji umjetnina, koja se danas stručno obrađuje, čuva i izlaže kroz izložbe i u okviru stalnog postava.
 
Povjesničarka Norka Mladinić Machiedo je za Tartagliu rekla da je bio mecena i ljubitelj umjetnosti i Splitu je dao svoju cjelokupnu umnu snagu.
 
'Ovim činom otkrivanja poprsja u uskrsne dane i na dan Tartagliine smrti, on se opet vraća u Split', istaknula je Mladinić Machiedo. Ona je rekla kako Tartagliu trebamo sagledavati u vremenu u kojem je živio, a to je bilo razdoblje kada se 'raskidalo s Austro-Ugarskom i moralo se voditi računa da Talijani ili Mađari ne otrgnu ni komadić Hrvatske'.
 
'Tartaglia je bio okrenut malom čovjeku i zalagao se za interesa težaka', rekla je.
 
Ivu Tartagliju se smatra jednim od ključnih modernizatora Splita, zaslužnim za njegovu elektrifikaciju, industrijalizaciju, a njegovim je zalaganjem, kako je večeras rečeno, završena i lička željeznička pruga koja je povezivala sjevernu i južnu Hrvatsku. Poprsje Ive Tartaglie su otkrili predsjednik splitskog Rotarry Cluba Željko Radman i predsjednik splitskog Lions Cluba Damir Goleš.
(Hina)