projekcija

Čučićeva 'Tjeskoba' na Culture Shocku


vrijeme: 05.04.2011. 19.30 sati
mjesto: Križevci, Klub kulture, Mažuranićev trg 1
organizator: Udruge K.V.A.R.K. i P.O.I.N.T.

5. travnja 2011., u križevačkom Klubu kulture, od 19.30 sati, bit će održana projekcija dokumentarnog filma 'Tjeskoba', hrvatskog autora Damira Čučića iz Samobora. Najnoviji je to od 25 dokumentarnih i eksperimentalnih filmova ovog filmskog i tv redatelja, montažera, scenarista i producenta čiji su filmovi prikazivani u tridesetak zemalja. 
 
Čučić je dobitnik 17 filmskih nagrada, začetnik filmske škole "Samoborskog kino-kluba" i voditelj mnogih filmskih radionica. U 50 minuta autor ulazi u požešku kaznionicu gdje se direktno susreće s nekoliko kažnjenica, ujedno "majki na prisilnom dopustu od majčinstva", te uspijeva zabilježiti bol koju im čini razdvojenost od djece. Uvodničarka tribine s projekcijom, na kojoj će gostovati i sam autor, je Slavica Grahovar. Ulaz na projekciju je slobodan.
 
Film odlične fotografije (Mario Britvić i Damir Bednjanec) posebnu pažnju usmjerava na ...doziranost naglašenih emocija, koje se izmjenjuju s vrlo duhovitom samoironijom, i u tom susretu emocionalnih opreka u buci iznose ključni problem žena lišenih slobode, a taj je lišenost majčinstva.

Zatvorenice odslužuju kazne od nekoliko mjeseci do 18 godina, dok njihova slika blijedi u sjećanju djece koja rastu po domovima za nezbrinutu djecu, uz bake, djedove ili očeve koji ih odbijaju od majki. Tanke veze održavaju pokojim telefonskim razgovorom o životnim sitnicama jer kako djetetu objasniti zašto majka nije uz njega? 

(D.H.F., 05.04.2011)