predstavljanje

‘Dalmacija očima stranaca’ prof. Sveina Monneslanda


vrijeme: 05.04.2011. u 19 sati
mjesto: Zagreb, Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5

Promocija knjige ‘Dalmacija očima stranaca’ norveškog autora prof. Sveina Mønneslanda održat će se u Muzeju Mimara u Zagrebu, u utorak, 5. travnja o.g., s početkom u 19 sati.
 
Knjiga ‘Dalmacija očima stranaca’ pisana je na hrvatskom i engleskom jeziku, a promocija i razgovor bit će na hrvatskom jeziku. Osim prof. Mønneslanda, gosti promocije biti ćeakademik Tonko Maroević te prof. dr. Ivo Banac.

Moderatorica događaja je gđa Diana Burazer iz nakladničke kuće ‘Fidipid’, a NJ.E. g. Henrik Ofstad, veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj održat će uvodnu riječ.
 
Autor je godinama prikupljao materijal za knjigu po europskim i svjetskim knjižnicama i arhivima, obradio je raznovrsnu bogatu građu više od stotinu autora, dosad nepoznate slike brojnih putopisaca, veduista, arheologa, etnografa, moreplovaca, hodočasnika.

Knjiga obuhvaća gotovo 800 godina prošlosti Dalmacije (između 1154. I 1925.) te će pridonijeti obogaćivanju svijesti o životu u Dalmaciji.
 
Profesor Mønnesland je poznati slavist koji je svojim dugogodišnjim radom skandinavskim čitateljima približio hrvatski jezik i kulturu, povijest te je i najveći norveški stručnjak za pitanja južnoslavenskih jezika. Osvjedočeni je prijatelj Hrvatske, sudionik i organizator brojnih humanitarnih akcije tijekom Domovinskog rata te jedan od osnivača Norveško-hrvatskog društva prijateljstva. Objavio je velik broj knjiga i članaka o južnoslavenskim jezicima. Predaje na Sveučilištu u Oslu. 

(D.H.F., 29.03.2011)