Preskočite na glavni sadržaj

20. obljetnica Hrvatskog muzikološkog društva

HMD održalo je svečanu sjednicu, povodom 20. obljetnice osnutka, na kojoj je istaknuto da je u tom periodu objavljeno 43 knjiška i notna izdanja u osam serija, za koja su njihovi autori i HMD dobili desetak nagrada i priznanja, te 80 brojeva dvaju časopisa (Arti musicesInternational Review of the Aesthetics and Sociology of Music) čiji je HMD glavni izdavač, priopćilo je Hrvatsko muzikološko društvo. 
vrijeme: 26.03.2012.
mjesto: Zagreb
url: http://www.hmd-music.hr/
 
Ističući kako danas okuplja 269 članova iz Hrvatske i inozemstva HMD dodaje da je ono jedina stručna udruga te vrste u Hrvatskoj te je posebno intenzivno razvilo svoju izdavačku djelatnost i međunarodnu suradnju preko edicija i znanstvenih skupova.
 
HMD podsjeća kako je u posljednjih 20 godina organizirao 113 znanstvenih predavanja pretežno inozemnih muzikologa iz 16 zemalja, organizirao je i suorganizirao 10 međunarodnih znanstvenih skupova u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Dubrovniku i Veneciji s više od 200 domaćih i inozemnih referenata te 12 godišnjih sastanaka domaćih muzikologa s ukupno 240 izlaganja.

Također, skrbio je o suradnji s velikim međunarodnim projektima RISM u Frankfurtu i RILM u New Yorku, te organizirao 16 godišnjih radionica mladih muzikologa u Dubrovniku s više od 100 studentskih sudionika iz Hrvatske, Irske, Italije i Slovenije.
 
Društvo dodjeljuje i "Nagradu Dragan Plamenac" za posebne zasluge u muzikologiji.
 
HMD je na svečanoj sjednici prvi put imenovao i petero počasnih članova za iznimne zasluge za HMD i hrvatsku muzikologiju u cjelini - akademike HAZU-a Ivana Supičića, Koraljku Kos i Antu Stamaća, te istaknute međunarodne muzikologe i sveučilišne profesore Ivana Cavallinia (Italija) i Harrya Whitea (Irska). (Hina)