izložba

Izložba 'Tjedan filatelije Japana'


vrijeme: 28.03.2011. - 09.04.2011.12,00
mjesto: Zagreb; Hrvatska pošta, Jurišićeva 13
organizator: Hrvatske pošte / Hrvatska filatelistička akademska zajednica

U ponedjeljak, 28. ožujka, u 12 sati, u izložbenom prostoru Hrvatske pošte u Jurišićevoj 13 , otvara se filatelistička izložba pod nazivom 'Tjedan filatelije Japana'. Izložba u organizaciji Hrvatske pošte i Hrvatske filatelističke akademske zajednice ostat će otvorena do 9. travnja. 

Tjedan filatelije Japana je u samom Japanu tradicionalna filatelistička manifestacija koja se obilježava brojnim izložbama diljem zemlje, a već uobičajeno se svake godine održava u drugoj polovini travnja. Ova je izložba ujedno i najava svjetske filatelističke izložbe 'Philanippon 2011'., koja bi se ove godine trebala održati u Yokohami.

U okviru filatelističke izložbe će se 1. travnja održati Dan origamija, a za trajanja izložbe organizirat će se prezentacije i radionice origamija.

Origami je tradicionalno umijeće presavijanja papira koje se zadnjih nekoliko desetljeća proširilo i izvan granica Japana te je postalo popularno diljem svijeta. U Japanu se čak i pisma vrlo često pišu na ručno rađenom papiru washiju, koji se koristi i za origami. Donacije za pomoć Japanu skupljat će se u postavljenoj kutiji Crvenog križa, a donatori će zauzvrat dobiti papirnati ždral izrađen u tehnici origamija.

Otvorenje izložbe bit će obilježeno prigodnim poštanskim žigom koji će taj dan biti u redovitoj uporabi na filatelističkom šalteru Poštanskog ureda 10101 Zagreb (lijeva dvorana) u Jurišićevoj 13. Izložba će biti otvorena za posjetitelje od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati te subotom od 8 do 13 sati, a ulaz je besplatan.

(M.K., 25.03.2011)