Preskočite na glavni sadržaj

Ah, ti kućanski poslovi – izložba u MGZ-u

Ah, ti kućanski poslovi – izložba u MGZ-u
U ponedjeljak, 12. ožujka, u Muzeju grada Zagreba, u 18 sati, otvara se gostujuća izložba Muzeja Slavonije Osijek 'Ah, ti kućanski poslovi'. Do 22. travnja prilika je da nakratko odlutate u neka prošla vremena i prisjetite se kućanskih pomagala naših majki, baka, prabaka... ali, ne samo njih, jer ovu izložbu sačinjava 300-tinjak predmeta u vremenskom rasponu od kraja 19. stoljeća do 70-ih godina 20. stoljeća.
vrijeme: 12.03.2012. 18,00
mjesto: Zagreb; Muzej grada Zagreba, Opatička 10
url: http://www.mgz.hr
Sjećate li se kuhinja naših baka? Onih starinskih kredenaca što skrivali su svakojaka čuda, pomoću kojih su nam bake pripravljale razne ukusne delicije. Mirisi slasnih kolača uvijek bi nas namamili u bakino carstvo. Kako smo sretni bili kada bi nam bake dozvolile da i sami zasučemo rukave i iz svog komadića tijesta modlicom pokušamo napraviti primamljivu slasticu, ili da pomoću bakine stare vage odredimo koliko brašna ili šećera treba za njen ukusan čokoladni kolač. Dječju pažnju i radoznalost pritom bi pobuđivali izvezeni platneni zidnjaci, s kojih bismo uvijek iznova iščitavali stihove poput onog iz Osijeka, iz prve polovine 20. stoljeća:
'Rascvalo se lijepo polje, u prirodi je raj,
Dođi amo moja draga, dođi poljubac mi daj!

Onima malko starijima u sjećanje zasigurno nije teško dozvati miris netom mljevene kave, poslužene u starinskom servisu, kao ni ushit kojime bi bake zračile kada bi nam pričale o novotarijama njihovog vremena, koje su im olakšavale svakodnevne kućanske poslove. U mojem sjećanju, primjerice, vrlo je živa priča moje bake o njenoj prvoj perilici za rublje. I danas mi izmami osmijeh njena šala kako bi Nobelovu nagradu dala onome tko je izmislio tako sjajnu napravu.

Svi dobro pamtimo Golikov film 'Tko pjeva zlo ne misli' i Marijanu koja u dvorištu mašući hladi starinsko glačalo na paru, mameći uzdahe lokalnih svirača. Sjećate li se parkova svoga djetinjstva i revnih domaćica koje bi jutrom klofale tepihe prebačene preko željeznih držača? Danas kad su te slike iščezle s naših ulica, a nekadašnje novotarije danas nazivamo starinskim pomagalima, istisnutima navalom sve modernijih i tehnološki naprednijih aparata, izložba 'Ah, ti kućanski poslovi' Muzeja Slavonije Osijek, koja od 12. ožujka do 22. travnja 2012. gostuje u Muzeju grada Zagreba, prilika je da nakratko odlutate u neka prošla vremena i prisjetite se svih onih neizostavnih kućanskih pomagala koja su bila dio svakodnevice naših majki, baka, prabaka... ali, ne samo njih, jer ovu izložbu sačinjava 300-tinjak predmeta u vremenskom rasponu od kraja 19. stoljeća do 70-ih godina 20. stoljeća.

Kako izgleda aparat koji je još 1920-ih godina radio sjajan espresso za dame iz doba charlestona? Kako izgleda naprava za sladoled korištena prije početka Prvog svjetskog rata, ili pak perilica za rublje na kruto gorivo iz 1900. godine?

Odgovor na ta, ali i na brojna druga slična pitanja pronađite na izložbi Ah, ti kućanski poslovi. Riječ je o vrlo zanimljivoj i poticajnoj izložbi, koja kroz prikaz kućanskih aparata tematizira nekoliko segmenata svakodnevice.

Kroz izložbu možemo pratiti razvoj tehnologije, dizajna i marketinških poruka (plakata), ali ona je zanimljiva i sociološki, jer kroz reklamne plakate zorno možemo pratiti i ulogu žene u tadašnjem društvu.

Ono što je za nas još značajno u profesionalnom smislu našega poslanja jest da ovom porukom skrenemo pozornost na značenje prikupljanja i čuvanja predmeta iz svakodnevnog života ali i poziv na donaciju takvih predmeta Muzeju grada Zagreba.

Autorice izložbe su Ksenija Katalinić, Radmila Biondić i mr.sc. Marina Vinaj, voditeljice tri odjela Muzeja Slavonije Osijek.
Koordinatorica izložbe u Muzeju grada Zagreba je Vesna Leiner, voditeljica pedagoško-andragoškog odjela u Muzeju grada Zagreba. Kontakt: 091 251 7823