natječaj, nagrada

Natječaj za nagradu 'Anto Gardaš'


prijava: 15.03.2011.
organizator: Društvo hrvatskih književnika

Društvo hrvatskih književnika (DHK) i njegov slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak raspisali su peti natječaj za godišnju književnu nagradu 'Anto Gardaš' za koju se mogu natjecati nakladnici i autori prvih izdanja romana ili zbirki pripovijedaka za djecu i mladež, objavljenih u 2010. na hrvatskom književnom jeziku, izvijestio je danas DHK.

Prosudbeno povjerenstvo, sastavljeno od triju istaknutih hrvatskih književnika za djecu i mladež, objavit će do kraja travnja odluku o dobitniku te nagrade koja se sastoji od povelje i 10.000 kuna.

Na natječaj treba poslati tri primjerka knjige na adresu DHK u Zagrebu do 15. ožujka 2011. Rezultati natječaja bit će objavljeni u dnevnim novinama, književnim listovima te u elektroničkim medijima. Nagrada dobitniku bit će uručena u Osijeku u svibnju 2011.

Društvo hrvatskih književnika Zagreb i DHK - Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski utemeljili su godišnju Nagradu 'Anto Gardaš' za najbolji dječji roman ili zbirku pripovijedaka. Lani je tu nagradu dobila Nada Mihelčić za roman 'Zeleni pas'.

Anto Gardaš (1938.-2004.) objavio je četrdesetak knjiga, uglavnom za mlađe čitatelje - romane, bajke, priče, pjesme i igrokaze te pet samostalnih zbirki haiku poezije. Bio je i predsjednik slavonsko-baranjsko-srijemskoga ogranka DHK. Poznata je njegova zbirka kratkih proza "Postelja gospođe Jelene". Prevođen je na mnoge jezike i nagrađivan uglednim književnim nagradama.
(Hina

(M.K., 03.02.2011)