nagrada

Dodjela Nagrade Galerije Forum za 2010. godinu


vrijeme: 20.01.2011. 20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Forum, Teslina 16
organizator: Kulturno informativni centar

U četvrtak, 20. siječnja s početkom u 20 sati, u Galeriji Forum, održat će se svečana dodjela Nagrade Galerije Forum za 2010. godinu. Nagrada se dodjeljuje kiparu Kuzmi Kovačiću za njegovu samostalnu izložbu održanu u Galeriji umjetnina u Splitu, u veljači 2010. godine.

Kuzma Kovačić je izložbom u Galeriji umjetnina u Splitu potvrdio svoju izdvojenu poziciju što zorno prikazuje recentni izbor iz posljednja tri desetljeća njegova stvaralaštva. Izložba također naglašava činjenicu da je Kuzma Kovačić najizrazitiji predstavnik postmodernističkog poimanja kiparstva i nasljednik suvremenih hrvatskih klasika Kožarića i Ružića.Upravo njegovo djelo nastavlja tu maestralnu liniju suvremene hrvatske skulpture, kako bogatstvom imaginacije i majstorstvom izvedbe, tako i u impresivnoj različitosti materijala (gips, staklo, papir, špaga, drvo, kamen, žbuka, bronca, boja…) koje koristi u svojemu stvaralaštvu.
 
Članovi komisije za dodjelu Nagrade su Igor Zidić, Stanko Jančić, Eugen Kokot, Tonko Maroević i Milan Bešlić, predsjednik komisije.

Nagrada Galerije Forum utemeljena je 2001. godine i dodjeljuje se desetu godinu zaredom. Prvi dobitnik Nagrade bio je Edo Murtić, zacijelo jedan od najzaslužnijih utemeljitelja Galerije i njezin dugogodišnji član. Drugi je dobitnik Ivan Lovrenčić, također dugogodišnji član. Nagradu su zatim dobili Vatroslav Kuliš, Miroslav Šutej, Ljubo Ivančić, Joško Eterović, Đuro Seder, Petar Barišić i Boris Bućan.

Izložba skulptura Kuzme Kovačića u povodu dodjele Nagrade Galerije Forum ostaje otvorena do 29. siječnja 2011. godine.

(M.K., 18.01.2011)