izložba

Robert Gojević u Foto Galeriji Lang


vrijeme: 28.11.2010. - 19.12.2010.12,00
mjesto: Samobor; Foto galerija Lang, Langova 15
organizator: Foto galerija Lang

U Samoboru, u nedjelju, 28. studenog, s početkom u 12 sati, u Foto galeriji Lang, otvara se izložba fotografija Roberta Gojevića pod nazivom 'Duhovi vremena'. Radovi se mogu razgledato do 19.prosinca.


Premda je svoju klasičnu slikarsku pred-povijest zamijenio medijem fotografije, serijal 'Duhovi vremena' Roberta Gojevića, jasno govori o njegovoj neraskidivoj vezi s prethodno stečenim medijskim i duhovnim iskustvom 'likovnog'. Riječ je o visokoj  i rafiniranoj vizualnoj kulturi i promišljenim pokušajem da se memorija i sadašnjost objedine u ljepoti optičkog trenutka. 
 

 
Nije ovdje  riječ o kolažnoj montaži, odnosno unošenju elemenata s drugih fotografija, već isključivo o planiranoj i kontroliranoj  digitalnoj kozmetici kako bi se dobio konačni traženi rezultat. Ne radi se o jakim i agresivnim obradama kako bi se stvorio neki nadnaravan svijet, već o obradi fotografije kako bi ona opet izgledala kao fotografija u početku. Digitalnim fotografijama on nadodaje teksture i izmijenjene boje, kako bi u konačnici što više podsjećala na procesualne tehnike i opći izgled fotografskih slika kakvih se još uvijek sjećamo.
 
Fotografije Roberta Gojevića većinom prikazuju staru arhitekturu kako bi se i prvim dojmom taj efekt starine naglasio, a dugom ekspozicijom ljude se svelo na mrlje u pokretu, eterične i fluidne duhove kojima se ne prepoznaje ni lik ni odjeća, čime je uspješno uravnotežena statika i dinamika slike.

Obradom fotografija Gojević je uspio usmjeriti pažnju promatrača u određeni dio fotografije, a imitacijom nesavršenosti starih fotografskih aparata, odnosno vinjetiranjem i mutnim dijelovima zamaskirati eventualne moderne elemente koji bi mogli narušiti sveopći dojam spiritualnog fluida. Promatranjem  njegovih fotografija postaje potpuno jasno kako je autor impresioniran starim fotografijama, a istovremeno je za ispunjenje svoje kreativnosti spremno iskoristio sve prednosti  novih tehnologija. Želimir Koščević
 
Robert Gojević (Zagreb, 1968.) školovao se u privatnoj akademiji slikarstva Agora te nakon aktivnog slikanja i izlaganja, vremenom je postupno kistove zamijenio fotoaparatom. Od 2005 godine ozbiljnije se baviti fotografijom.

2007.godine dio je osnivačkog dvojca BULB magazine-a; web projekta posvećenog internacionalnoj fotografiji kojeg ugledni Smashing magazine uvrštava među 40 najboljih i najvećih svjetskih online foto časopisa

Od 2009. godine Gojević mijenja uredničku strukturu časopisa, odnosno osniva novi časopis pod imenom BLUR magazine koji uskoro postaje vodeći free online foto časopis u svijetu čitan u 170 država svijeta. Iste godine postaje predsjednik Fotografske udruge Creatus koju osniva zajedno s Ivanom Krnjić i Mare Milin, a udruga postaje službeni izdavač BLUR magazina. Vodi također izložbeni projekt PUNI KRUG u kinu Europa u Zagrebu.www.robertgojevic.com

(M.K., 24.11.2010)