Preskočite na glavni sadržaj

Izložba hrvatskih predstavnika na 15. BJCEM - u

Izložba hrvatskih predstavnika na 15. BJCEM - u
Performansom 'Manifest umjetnika, radnika i državnika' Marka Markovića, u petak, 2. prosinca, u 20 sati, u galeriji Multimedijalnog centra u Splitu, otvara se izložba radova ovogodišnjih hrvatskih predstavnika na 15. Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana. Izložba je otvorena do 22. prosinca.
vrijeme: 02.12.2011. 20,00
mjesto: Split; Galerija MKC Split / Dom mladih, Savska bb
url: http://www.mkcsplit.hr
Ovogodišnje bijenale održao se u dva europska grada pod okvirnom temom 'Simbioza'. Grad Solun je u listopadu udomio izložbu vizualne umjetnosti, primijenjene umjetnosti i gastronomiju, dok su se film i književnost u studenom predstavili u Rimu. Sugerirana tema fokusirala se na pitanja mogućnosti i problematiku suživota koju su umjetnici transponirali na aktualni društveni kontekst europskog i mediteranskog prostora, ali i na prirodu, kulturu i beskonačan prostor umjetnosti.

Od dvjestotinjak pristiglih prijava na natječaj za sudjelovanje hrvatskih umjetnika na 15. Biennalu, žiri u je odabrao sljedeće umjetnike: Marko Dješka, Tonći Gaćina, Iva Kovač, Elvis Krstulović, Marko Marković, Dina Rončević, Maja Vodanović, Borko Vukosav.

Bijenale mladih Europe i Mediterana je multidisciplinarna umjetnička manifestacija koja okuplja umjetnika od 18 do 30 godina iz različitih gradova euro-mediteranske regije. U fokusu su živi susreti umjetnika, kustosa i publike te pluralnost umjetnosti i načina predstavljanja, od izložaba, urbanih akcija, performansa do radionica i razgovora.

Do sada je održano 14 bijenala počevši od Barcelone 1985. godine. Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti uključio se u mrežu međunarodnog udruženja BJCEM (Biennale des jeunes créateurs de l'Europe et de la Méditerranée) 1990. prepoznavši važnost podrške mlađoj generaciji umjetnika u međunarodnom okruženju, a ove godine članstvu se pridružio i splitski Multimedijalni kulturni centar.

Od 1990. do danas predstavljeno je stotinjak hrvatskih autora i grupa iz različitih područja vizualne umjetnosti, filma, književnosti, arhitekture, glazbe..., od kojih su neki postali prepoznatljiv dio suvremene scene (Andreja Kulunčić, Ivana Franke, Kristijan Kožul, BADco., Let 3, Saša Randić i Idis Turato...).