predavanje, tribina

Rada Borić u Koprivnici


vrijeme: 29.10.2010. 17,30
mjesto: Koprivnica; Knjižnica i čitaonica "Fran Galović", Zrinski trg 6

U petak, 29. listopada, u 17,30 sati, u sklopu tribine 'Galović nekonvencionalno' gostuje Rada Borić, lingvistica, teoretičarka i aktivistica feminizma. Ulaz je slobodan.

'Kada me pitaju odakle sam, kažem da sam Koprivničanka. U Koprivnici je sve počelo, moj prvi intervju bio je s Ivanom Generalićem za gimnazijski list', sjeća se Rada Borić, lingvistica i jedna od vodećih teoretičarki i aktivistica feminizma kod nas, ali i u svijetu.

Rođena je u Zagrebu, a u Koprivnici je provela djetinjstvo i završila osnovnu i srednju školu. Po završetku dodiplomskog i poslijediplomski studija književnosti posao ju je odnio na različite strane svijeta , 'od Amerike i Kine do Finske'.
 
Autorica je prvoga Finsko-hrvatsko-finskog rječnika (WSOY, Helsinki, 2007.) i nositeljica  visokog finskog odličja Red bijele ruže Finske za zasluge i doprinose u promicanju finske kulture. Jedna je od osnivačica Centra za ženske studije i predavačica  kolegija Jezik i rod na Ženskim studijima. Piše o ženskim temama i jezičnim temama s rodnog motrišta za časopise. Autorica je i urednica brojnih knjiga. Od jeseni 2009. radi u Centru za ženske studije u prostoru Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke kao izvršna direktorica.

Aktivna je na ženskoj sceni Hrvatske i članica je Izvršnog odbora Europskog ženskog lobijja (EWL). Regionalna je koordinatorica  Vday-a, globalnog pokreta protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Nominirana je za Amnesty International Ginetta Sagan Gender Award 2002.

(M.K., 29.10.2010)