predstavljanje

Urša Raukar u francuskom teatru Le Comedie de Saint Etienne


mjesto: Saint-Étienne, Francuska; La Comédie de Saint-Étienne, 7, avenue Émile Loubet

Na pozornici teatra La Comédie de Saint-Etienne krajem prošlog tjedna premijerno je izvedena predstava 'Macbeth' Heinera Mullera, u režiji Jean-Claude Beruttia, u kojoj jednu od glavnih uloga, Lady Macbeth, tumači glumica Zagrebačkog kazališta mladih, Urša Raukar. Predstava je nastala u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i La Comédie de Saint-Etienne.

Jean-Claude Barutti Müllerovu je verziju izabrao zato što naglašava kvalitete izvornika. Sve se odvija čak i brže. Želim predstavu koja gledatelju ne da dopušta predah. Napokon, narator Müller (uz kolažiranje stilova i žanrova, kako smo već navikli) dodatno zgušnjava priču, ne dopuštajući nijednom liku uzmak. Za uprizorenje te priče, zamišljam ozidan prostor izgubljen u mraku i praznini, ruševine nakon bombardiranja, zastavu iznad grobnice, kako želite. Možda ste vidjeli film Ivanovo djetinjstvo Tarkovskoga: mladi Ivan kroz ratišta Drugog svjetskog rata stiže u selo u ruševinama, pred rupu u zidu, vrata koja ne vode nikud, kaže Jean-Claude Berutti.

I dok u klasičnoj tragediji junak ne može snositi svu odgovornosti jer je sudbina tako snažna, u Mullerovoj verziji Macbetha sudbina svoju ulogu igra na slijepo dok junak preuzima neopozivu odgovornost.

Heiner Muller, njemački dramatičar, autor je jednoga od najslojevitijih kazališnih opusa u suvremenoj njemačkoj književnosti. Razvoj radnje zanemaruje na štetu veće jasnoće u razotkrivanju zakonitosti što vladaju iza vanjština svakodnevice. U tu se svrhu koristio različitim razinama dramske igre, povezivao ih i u njih montirao dijelove raznih drugih tekstova. Nakon što biva oštro kritiziran od strane vlasti, prelazi na izučavanje njemačkih klasika i Williama Shakespearea, te razvija novu poetiku gdje se radnja temelji na mitologiji i književnoj građi i tek se kao kompleksna metafora može dovesti u vezu sa suvremenim zbivanjima. Ta mu djela otvaraju put na zapadne pozornice.

Suradnja Zagrebačkog kazališta mladih i La Comédie de Saint-Etienne počela je još 2008., kada je Jean-Claude Berutti odlučio u različitim kulturama postaviti isti tekst i uprozorio predstavu 'Polet' suvremenog francuskog autora Gillesa Granouilleta. 'Polet' je premijerno izveden 6. prosinca 2008. u Zagrebačkom kazalištu mladih, a Comedie de Saint-Etienne iste godine gostovala u Zagrebačkom kazalištu mladih.
La Comédie de Saint-Etienne, kao glavno nacionalno dramsko kazalište već više od 60 godina postavlja i ugošćuje nove kazališne predstave, proslavljene u drugim europskim zemljama na selu, u kvartovima, školama, te na turnejama po Francuskoj i Europi. Ona je ujedno i družina glumaca i umjetnika bliska velikim djelima iz prošlosti i sadašnjosti, koji znaju imaginaciju i poeziju prenijeti najrazličitijoj publici. La Comédie je također i Nacionalna dramska škola gdje uče stvarati kazalište budućnosti.

Do kraja sezone, glumica Zagrebačkog kazališta mladih Urša Raukar, u Comedie de Saint-Etienne glumit će u predstavama 'Iza zatvorenih vrata' Jean-Paul Sartrea u rezija Vladimira Steyaerta i u predstavi 'Četrdesete' Howarda Bakera u režiji Jean-Claude Beruttija.

(I.P., 20.10.2010)