Preskočite na glavni sadržaj

Arhitekti Rafael Moneo i Kazuyo Seijima laureati Dana Orisa

Istaknuti arhitekti, Španjolac Rafael Moneo i Japanka Kazuyo Seijima, laureati su nagrada Oris Ytong koje su i primili na svečanosti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, gdje su počeli 11. Dani Orisa - najveći međunarodni arhitektonski simpozij u ovome dijelu Europe.
vrijeme: 22.10.2011.
mjesto: Vinkovci: Trg Vinkovačkih jeseni, Trg Bana Josipa Šokčevića, ulice Vinkovaca
url: http://www.vk-jeseni.hr
Rafael Moneo primio je Nagradu Oris Ytong za izuzetan stvaralački doprinos arhitekturi, a Kazuyo Seijima Nagradu Oris Ytong za izuzetno arhitektonsko otkriće - projekt umjetničkih kuća na malome japanskom otoku Inujima.

Dvodnevni, i već tradicionalni, simpozij organiziraju tvrtka Arhitekst i udruga ORIS - Kuća arhitekture, koja je ove godine dodijelila nagrade u suradnji s tvrtkom Ytong, čiji je direktor Robert Vujnović izrazio zadovoljstvo što je ta tvrtka zlatni sponzor nagrade. Nagrada Oris Ytong autorski je rad glasovitog portugalskog arhitekta Alvara Size.

Laureatima je osobno čestitao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je posebice istaknuo činjenicu da se radi o nagradama koje im je dala struka. Predsjednik Josipović je, uz ministra kuture Jasena Mesića, i visoki pokrovitelj Dana Orisa.

Čestitke su im uputili i veleposlanik Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj Rodrigo Aguirre de Carcer y García del Arenal te japanski veleposlanik u Hrvatskoj Yoshio Tamura. Španjolski veleposlanik tako je istaknuo da je Rafael Moneo jedan od najistaknutijih španjolskih arhitekata i autor brojnih zgrada od kojih je svaka jedinstvena, kao i njihov autor koji je sustavno kreativan, ponekad samozatajan i dobitnik brojnih nagrada.

Po riječima japanskoga veleposlanika, Kazuyo Seijima jedna je od najistaknutijih japanskih arhitekata čija je inovativna arhitektura potvrda da je suživot s prirodom moguć. U kratkom obraćanju nazočnima laureat Rafael Moneo izrazio je zadovoljstvo što se u Zagrebu okupio tako velik broja arhitekata te istaknuo da je počašćen time što se u životu može baviti baš arhitekturom.

Kazuyo Seijima podsjetila da je projekt umjetničkih kuća na otoku Inujima počela prije pet godina i da je on za nju neka vrst životnoga projekta koji će, istaknula je, nastaviti s dodatnim poticajem koji je dobila danas u Zagrebu.

Jose Rafael Moneo Valles, rođen je 1937., a Pritzkerovu nagradu dobio je 1996. Neki od njegovih radova su Palacio Kursaal u San Sebastianu, zgrada na katedralnome trgu u španjolskom gradu Murciji, proširenje madridske željezničke stanice, muzej u Valladolidu, katedrala Gospe od anđela u Los Angelesu te proširenje madridskoga muzeja Prado.

Kazuyo Sejima rođena je 1956. U Japanu je 1992. godine dobila nagradu za najveću mladu nadu, a zajedno sa svojim partnerom Ryue Nishizawom dobila i najvažniju arhitektonsku nagradu Pritzker 2010, pa Zlatnoga lava na Venecijanskom bijenalu. Sejima i njezin partner autori su nekih od najpoznatijih arhitektonskih djela današnjice, među kojima je i zgrada Novoga muzeja suvremene umjetnosti u New Yorku, a trenutačno u sjevernofrancuskome gradu Lensu grade ispostavu pariškoga Louvrea.

Osim laureata Rafaela Monea, prezentacije su održali i poznati španjolski kritičar arhitekture Luis Fernandez-Galiano te istaknuti ruski arhitekt Alexander Brodsky.

(Hina)