Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave 'Samìce' u INK-u

Predstava 'Samìce', koreografa i redatelja Matije Ferlina, bit će premijerno izvedena 7. listopada u Istarskom narodnom kazalištu (INK) u Puli. U predstavi Ferlin, uz  deseteročlanu glumačku  ekipu, radi na konceptu koreografiranja jezika.
vrijeme: 07.10.2011.
mjesto: Pula; Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula, Laginjina 5
url: http://ink.hr/
 

'Predstava 'Samìce' donosi priču o dekadenciji devet žena, aristokratskih manira i navika, koje žive zaglavljene u nepoznatom budućem prostoru i vremenu. U atmosferi permanentnog iščekivanja, obilježenog trenucima snažne euforije i još snažnijeg razočaranja, naše junakinje imaju jednu jedinu stvar koja im je konstanta i zajednička - sve pričaju unatrag: od točke prema velikom slovu. 'Samìce'je autorski projekt u kojem želim stečeno koreografsko znanje i iskustvo prenijeti na područje govornog jezika. Kao uvijek u svom radu, koncept od kojeg krećem krajnje je jednostavan: postaviti dramsku predstavu koja poštuje konvencije dramskog kazališta, ali su sve rečenice napisane i izvode se sa unutarnjim poretkom riječi unatrag. Iako izgovorena unazad te time deformirana i lišena svog prvotnog značenja, od glumca se zahtijeva da istu rečenicu izgovori sa intencijom, motivacijom i smislom njenog prvotnog značenja. Ovakav naoko banalan koncept pruža mi brojne mogućnosti istraživanja, a upravo je samo istraživanje jedan od glavnih ciljeva ovog projekta. Za razliku od mojih prethodnih projekata gdje je istraživanje bilo usmjereno na tijelo i na njegove izvedbene mogućnosti, u ovom projektu želim istražiti jezik i njegov izvedbeni i komunikacijski potencijal.' Matija Ferlin

Matija Ferlin dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje i za najbolju predstavu u cjelini za 2010. godinu. Jedan je od najzanimljivijih hrvatskih koreografa kojeg je ikona suvremenog plesa Sasha Waltz proglasila avangardnim genijem, a njujorški V-magazine ga je uvrstio u 100 otkrića 2011. godine.

Tekst za predstavu je napisala Jasna Žmak, dramaturg izvedbe je Sandro Siljan, scenograf je Mauricio Ferlin, autori kostima su Matija Ferlin i  Desanka Janković, dok deseteročlanu glumačku ekipu čine Csilla Barath Bastajić, Lada Bonacci, Jadranka Đokić, Lana Gojak, Ivana Krizmanić, Dijana Vidušin, Ana Vilenica, Romina Vitasović, Silvio Vovk te Vedran Živolić.

Producent predstave je Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula u partnerstvu sa Zagrebačkim plesnim centrom i kazalištem Planet Art iz Zagreba, a projekt je sufinanciran sredstvima Grada Pule, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije te Grada Zagreba.