x ostalo

MUU - svečano otvorenje Branimirove ulice


vrijeme: 14.05.2010. 18,00
mjesto: Zagreb; Trg kralja Tomislava, Branimirov ulics
organizator: Udruga građana Centralna jedinica

Otvorenje Muzeja ulične umjetnosti održava se u petak, 14. svibnja, u 18 sati, na Tomislavcu. Tom prigodom okupit će se svi umjetnici koji su od 10. do 14. svibnja stvarali murale u staroj Branimirovoj ulici.

Punih pet dana, u svim vremenskim uvjetima, vrijedni su umjetnici, dizajneri, poznati likovnjaci, srednjoškolci, te istinski zaljubljenici u umjetnost stvarali povijest oslikavajući po treći put, dvadeset i tri godine kasnije, zid u Branimirovoj ulici.

Cilj ovog projekta bila je kvalitetna ulična umjetnost, te formiranje slike grada kao živog, umjetnički nabijenog i uzbudljivog mjesta što je svakako rezultat. Kroz svijest građana pa i gradske vlasti o uličnoj umjetnosti, istu želimo učiniti priznatom kroz projekte Muzeja ulične umjetnosti i na taj način učiniti Zagreb prisutnim u kolektivnoj svijesti i na medjunarodnoj razini.


Muzej Ulične Umjetnosti svoje aktivnosti nastaviti će i dalje, uz bezuvjetnu pomoć likovnih entuzijasta, sponzora, volontera i prijatelja.

Drugi projekt programa Muzeja ulične umjetnosti rezultirati će potpunom sinergijom ulične umjetnosti i Zagreba. U dogovoru sa gradskim službama i stanovnicima pojedinih naselja planiramo ciklički, jednom godišnje, organiziranim akcijama, velikim muralima, skulpturama i instalacijama ukrasiti odabrane zgrade/nebodere/javni prostor i udahnuti novi život zapuštenim naseljima.

Osim što pozitivno mijenjamo sliku naselja, stvaramo nove centre interesa, kako za Zagrepčane tako i za turiste. Cilj nam je, staviti Zagreb na svjetsku mapu gradova, koji osim što su svoja vrata/zidove otvorili za umjetnost, su takodjer omogućili otvoreni dijalog izmedju gradjana i umjetnika. Na ovaj način umjetnost prestaje biti elitistička i postaje dostupna svima.

(I.P., 14.05.2010)