Preskočite na glavni sadržaj

Predstava izvedena na Perforacijama nominirana za nagradu 'Bessie'

Bugarski umjetnik Ivo Dimčev za predstavu izvedenu na Perforacijama u New Yorku nominiran je za prestižnu nagradu 'Bessie'. Umjetnik, koji u svom radu kombinira ples, performans, video i glazbu stvarajući jedinstven i snažan autorski doprinos preispitivanju medija žive izvedbe, nastupio je u Hrvatskoj prvi put na festivalima Queer Zagreb te Perforacijama s nekoliko svojih predstava.
vrijeme: 21.07.2011.
mjesto: London, UK
url: http://www.thegreenwichtrio.com/


Svoju najpoznatiju predstavu 'Lili Handel' izveo je na otvorenju njujorških Perforacija u kazalištu La MaMa.



U 'Lili Handel' Dimčev se bavi različitim značenjima i interpretacijama te na pozornici utjelovljuje figuru kojoj se ne može pripisati određeni spol te priča o pokušaju zaustavljanja vremena i oživljavanje slave zvijezde koja je jednom bila predmet žudnje, a danas je samo jedno bezlično, aseksualno biće koje svoj život pokušava pretvoriti u kazališnu predstavu. Odbija publici dopustiti da tijelo promatra isključivo kao zabavljačko te manipulira tijelom kao objektom koje se troši i eksploatira na putovanju između narcizma i mazohizma.



Predstava 'Lili Handel' impresionirala je prepuno kazalište La MaMa i mnoge kazališne kritičare, a vrhunac tog gostovanja je i upravo objavljena nominacija za prestižnu nagradu 'Bessie' (New York Dance and Performance Awards), koja se dodjeljuje u čast plesačice Bessie Schönberg umjetnicima koji se bave plesom i srodnim formama u New Yorku. Nakon dvogodišnje stanke nagrada 'Bessie' ponovno će se dodijeliti 24. listopada u legendarnom kazalištu Apollo umjetnicima koji su svojim radom obilježili plesnu i performersku scenu prošle sezone. Koreografi poput Mercea Cunninghama, Trishe Brown, Bruna Beltraoa, koji su do sada primili ovu prestižnu nagradu, poznati su u cijelom svijetu te je stoga velika čast da se kvaliteta performansa koji je bio dijelom festivala Perforacije u New Yorku prepoznala na svjetskoj razini.


Festival Perforacije ove se godine održava u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku od 20. do 29. listopada, a u programu je više od dvadeset predstava iz Hrvatske, Slovenije, Rumunjske, Srbije, Makedonije i Mađarske.