natječaj, nagrada

Novinar Sredozemlja 2010 – natječaj


organizator: Zaklada Anna Lindh

Prijave za natjecanje za dodjelu nagrada Novinar Sredozemlja za 2010. godinu otvorene su do 10. srpnja 2010., za novinare koji su državljani jedne od 43 zemalja Unije za Mediteran i koje podržava Zaklada Anna Lindh u suradnji s COPEAM, Europskom komisijom i Savezom civilizacija UN-a.

Vodeća regionalna nagrada Novinar Sredozemlja, nagrada za novinarsko izvješćivanje koje nadilazi granice kultura, proširena je i na online medije uz dosadašnje medije - televiziju, radio i tiskane medije. Ovogodišnji natječaj Euro-mediteranske Zaklade Anna Lindh za novinara godine, pokrenut je na otvaranju godišnjeg COPEAM audiovizualnog regionalnog foruma održanog u Parizu, pod pokroviteljstvom francuskog predsjednika Sarkozya, foruma koji je okupio televizijske i radijske medijske organizacije diljem mediteranske regije.

Pokretanje nagrade jedna je od niza inicijativa koje pokreće Zaklada Anna Lindh i njezini partneri, uključujući planirani prvi sastanak na visokoj razini TV vlasnika u okviru Unije za Mediteran, u suradnji sa Europskom radiotelevizijskom unijom (European Broadcasting Union - EBU) i Arapskom radiotelevizijskom unijom (Arab States Broadcasting Union - ASBU), kao i predstojeće pokretanje Izvješća o multikulturalnom trendu koje sadrži tematski fokus i i istraživanje javnog mnijenja o ulozi medija u oblikovanju međusobne percepcije.

Govoreći na otvaranju Foruma, pred predstavnicima Europske komisije i Zaklade Anna Lindh, Frédéric Mitterrand, francuski ministar kulture, rekao je: 'Mediji igraju središnju ulogu u izgradnji Unije za Mediteran, dajući glas i lice ljudima različitih zajednica Europe, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka koji dijele zajedničku sudbinu'.

Androulla Vassiliou, novi povjerenik Europske Unije zadužen za obrazovanje, kulturu i medije, rekao je: 'Svjedoci smo i danas u kojoj mjeri mediji utječu kako vidimo jedni druge preko dvije obale Mediterana, a bitno je također nastaviti podržavati sposobnost ljudi u regiji da interpretiraju narativne medije'.

André Azoulay, predsjednik Euro-mediteranske Zaklade Anna Lindh, rekao je:'Unija za Mediteran i dalje prisutna povijesna prilika za našu zajedničku budućnost, ako se civilno društvo i javnost u cjelini osnaže za njegovu izgradnju. U tom smislu, mi podupiremo da se prepoznaju novinari koji su svojom hrabrošću i talentom u mogućnosti komunicirati raznolikosti i složenosti naše zajedničke mediteranske regije'.

Nagrada za novinara je vodeća regionalna nagrada za novinarsko izvješćivanje koje nadilazi granice kultura, i kao priznanje za pozitivne medijske radove koji rješavaju pitanja kulturne raznolikosti i interkulturne odnose. Nagradu bira međunarodno priznati žiri, a dodjeljuje se na godišnjoj svečanosti kojoj je domaćin Kneževina Monako.

Izvor: www.zaklada.civilnodrustvo.hr

(I.P., 22.04.2010)