predstavljanje

Tehnički muzej - obnovljena podmornica iz 2.svj. rata


mjesto: Zagreb; Tehnički muzej, Savska cesta 18
organizator: Tehnički muzej

U zagrebačkom Tehničkom muzeju svečano je predstavljena obnovljena i restaurirana podmornica CB 20 (Caproni tipo B) iz Drugog svjetskog rata, koja je, nakon dvije godine restauratorskih radova, ponovo predstavljena javnosti u Odjelu prometnih sredstava.


Riječ je o podmornici izgrađenoj 1943. u Italiji koja je spadala u kategoriju tzv. džepnih podmornica: teška 35 tona, dugačka 15 metara i široka 3 metra. U ratnim uvjetima opsluživala su je tri mornara u časnik, a naoružana je bila s dva torpeda. Služila je za izviđanje obalnog područja i uništavanje lučkih postrojenja i brodova, izvijestio je ravnatelj Tehničkog muzeja Davor Fulanović.


Pred kraj Drugog svjetskog rata zarobljena je i pridružena Jugoslavenskoj ratnoj mornarici gdje je služila za osnovnu podmorničarsku obuku. Dobila je oznaku P-901, a zvali su je 'Mališan'.

Poklonjena je Tehničkom muzeju 1959. i to je jedini preostali primjerak, od 26 proizvedenih, kompletno sačuvan i u potpunosti originalan.


Njena obnova je izuzetan poduhvat, rekao je Fulanović i naglasio da je ta podmornica jedno od najvećih pokretnih dobara obnovljenih u Hrvatskoj. Kod izvođenja vanjskih radova bila je podignuta 80 cm od poda. Smještena je na nove nosače, što je omogućilo posjetiteljima da je vide preko mosta s muzejske galerije, čime je upotpunjen doživljaj izvornosti dolaska na podmornicu, rekao je Fulanović. Najavio je i moguću skoru obnovu zgrade Tehničkog muzeja. (Hina)

(I.P., 07.04.2010)