Preskočite na glavni sadržaj

TSP - razgovor s autorima

U sklopu Tjedna suvremenog plesa, u petak, 27, svibnja, u 12 sati, u Zagrebačkom plesnom centru, organizira se razgovor s autorima - Clara Andermatt, Jasmin Vardimon, Irmom Omerzo, Thomasom Noonom i Ivom Hladnik.
vrijeme: 27.05.2011. 12,00
mjesto: Slavonski Brod, Croatia
url: http://www.usvijetubajki.org/
Razgovor je zamišljen kao dijalog o koreografskim idejama i motivima te refleksija o predstavama koje je publika mogla vidjeti (ili će ih tek vidjeti). Ideja i cilj ovog razgovora je potaknuti komunikaciju između publike i autora te na taj način omogućiti diskurzivniji uvid u estetičku i produkcijsku pozadinu predstava. Razgovor će moderirati teatrolog Andrej Mirčev.

Claru Andermatt s pravom smatraju pionirom suvremenog plesa u Portugalu, a tijekom bogate stvaralačke karijere dokazala se kao koreografkinja vrlo jakog, individualnog umjetničkog identiteta ne samo na nacionalnom planu već i izvan granica Portugala. Svoje formalno plesno obrazovanje Clara Andermatt je prvo stjecala kao plesačica kod Lune Andermatt. Zahvaljujući stipendiji, 1980. godine odlazi na usavršavanje u London (London Studio Centre). Posjeduje i diplomu Kraljevske baletne akademije u Londonu. Dodatno se usavršavala u Velikoj Britaniji i u SAD-u, a na njezin rad je posebno utjecalo vrijeme provedeno u Jacobs Pillow programu kao i programi American Dance Festivala i Bates Dance Festivala. Plesala je i u skupini Companhia de Dança de Lisboa od 1988. godine u vrijeme kada je umjetnički direktor bio Rui Horta, a u razdoblju od 1989. do 1991. u skupini Compañía Metros koju je vodio Ramón Oller u Barceloni.

ACCCA - Companhia Clara Andermatt, je plesna skupina koju je u Lisabonu, Portugal, 1991. godine osnovala Clara Andermatt. Kompanija se bavi organizacijom i produkcijom djela Clare Andermatt te podupire njezine pedagoške i druge umjetničke aktivnosti među kojima je i potpora koju pruža mladim koreografima.

Jasmin Vardimon je vodeća snaga britanskog plesnog kazališta. Rođena u Izraelu, odrasla je u kibbutzu, te je plesala u Kibbutz Dance Company, a 1995. godine osvaja nagradu 'On the Way to London' koju za koreografska ostvarenja dodjeljuje British Council. 1997. godine preselila se u London gdje je osnovala Jasmin Vardimon Company (ranije poznatije kao Zbang). Jasmin je od 2006. godine pridruženi umjetnik kazališne kuće Sadler’s Wells. Godinu dana ranije bila je pridruženi umjetnik plesne organizacije The Place, a također i Yorkshire Dance Partner u razdoblju od 1999 . do 2005. Nedavno je Jasmin Vardimon razvila program više škole koju vodi njezina plesna skupina. Također razvija i program više škole za plesače i glumce, koju bi vodila njezina skupina, a na razini poslijediplomskog studija pri sveučilištu Royal Holloway u Londonu.

Irma Omerzo nakon iznimno uspješne plesne karijere u Francuskoj započinje svoju koreografsku karijeru u Hrvatskoj, u kojoj dominira socijalna osviještenost, (su)odnosi plesa sa drugim medijem – fotografijom,  plesni video kao i  istančan  rad u jednom polju prenošenja znanja.

Thomas Noone nakon studija geologije na sveučilištu Oxford, studira ples pri školi Rambert Dance; potom odlazi u Nizozemsku da bi nakon nekoliko godina se skrasio u Barceloni gdje gradi uglednu koreografsku karijeru. Thomas Noone Dance (TND) je suvremena plesna kompanija koja široj publici želi približiti ples koji je istodobno fizički zahtjevan i uzbudljiv. Nakon skoro deset godina, TND dosegao je razinu produkcije koja ih svrstava među najaktivnije kompanije u Španjolskoj. Thomas Noone Dance je rezidentna kompanija kazališta SAT! (Sant Andreu Teatre).

Iva Hladnik diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu engleski i talijanski jezik te književnost. Godinama se bavi suvremenim plesom i surađuje s različitim domaćim koreografima i kolektivima. Plesno se školuje u plesnom studiju Atena Kiline Cremone, Učilištu Zagrebačkog  plesnog ansambla te Eks-sceni kao i kroz niz radionica u zemlji i inozemstvu. Podučava satove suvremenog plesa i kontakt improvizacije. Jedna je od organizatorica incijative za razvoj improvizacije i improvizatorske scene –Improspekcije.