predstavljanje

10. broj Glasnika arhiva Slavonije i Baranje


vrijeme: 30.11.2009.
mjesto: Osijek

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu u ponedjeljak je, u sklopu proslave Dana grada, 2. prosinca, i 200. obljetnice proglašenja slobodnog i kraljevskog grada Osijeka, Državni arhiv u Osijeku predstavio 10. broj Glasnika arhiva Slavonije i Baranje.

Po riječima prof. dr. Stjepana Sršana, ravnatelja Državnog arhiva u Osijeku, jubilarni deseti broj Glasnika arhiva Slavonije i Baranje na 514 stranica sadrži 'tematske cjeline od 1809., kad je Osijek poveljom kralja Franje I, potpisanom 24. ožujka 1809., postao slobodni i kraljevski grad Osijek'.

U uvodnom predstavljanju glasnika Sršan je istaknuo kako su 'u prošlih 20 godina od izlaska prvog broja glasnika bila burna povijesna vremena za grad Osijek, Slavoniju i cijelu Hrvatsku, ali i za arhivsku službu'.

'Od 1991. arhivska služba u osječkom Državnom arhivu prešla je na ratne uvjete smještaja i skrbi za arhivsku dokumentaciju na svojem području. Arhivska zgrada u osječkoj Tvrđi bila je nekoliko puta teško pogođena, a 'najteže 22. travnja 1992.', kazao je Sršan. Dodao je kako je 'nažalost velik dio arhivskog gradiva na terenu te nešto u samoj zgradi uništeno pa je tako osiromašena naša kulturna baština.'

Upravo objavljivanjem arhivske građe po pojedinim cjelinama velik su doprinos za budućnost, posebno za mlade naraštaje kojima postaju pristupačni dokumenti i obrađeni događaji iz osječke prošlosti.

Najnoviji Glasnik arhiva Slavonije i Baranje sadrži znanstvene radove, među ostalim, o radu gradske uprave od 1809. do 1945., o gradonačelnicima iz toga razdoblja, gradskim kulturnim ustanovama od proglašenja slobodnog i kraljevskog grada do Drugoga svjetskog rata, o demografskoj slici grada Osijeka i ostalom.

Osim Sršana, Glasnik su predstavili prof. dr. Ivan Balta s osječkoga Filozofskog fakulteta i prof. dr. Srećko Jelinić s Pravnog fakulteta u Osijeku.

Izdavanje Glasnika financirali su Ministarstvo kulture i Grad Osijek. (Hina)

 

(R.P.B., 01.12.2009)