Preskočite na glavni sadržaj

Radionice izrade i ukrašavanja licitara

Muzej Slavonije, u suradnji s medičarskim i voskarskim obrtom 'Blažeković', pokreće radionice izrade i ukrašavanja licitara, a održavati će se četvrtkom, od 11. studenog do 2. prosinca, u prostorima Muzeja Slavonije. Radionice su organizirane uz stručnu pomoć voditeljice Etnografskog odjela MSO-a Vlaste Šabić.
vrijeme: 11.11.2010.
mjesto: Osijek; Muzej Slavonije Osijek, Trg Svetog Trojstva 6
url: http://www.mdc.hr/osijek
Licitari su medičarski proizvod. To su pečeni oblici od tijesta vrlo lijepo ukrašeni jestivom bojom koji svoj oblik dobijaju pomoću metalnih kalupa. U sjeverozapadnu Hrvatsku su se raširili iz Austrije, a zatim i u Slavoniju gdje su licitarski proizvodi stekli široku popularnost, posebno u vrijeme značajnih gradskih i seoskih događanja. Tako su se na najvažniji seoski datum, crkveni god široko poznat pod imenom kirvaj ili kirbaj pokraj crkve obavezno šarenili medičarski štandovi i nudili svojim kupcima slasne licitare za poklon.

Licitari su dugo bili vrlo cijenjeni – bake i djede kupili bi taj slatkiš svojim unucima, a mladići svojim izabranicama, nerijetko i u dogovoru s njima najveće srce ili bebu. Kako je takva kupovina bila vrlo skupa mladić bi njome iskazivao i svoje imovno stanje, a kako mladići često nisu bili imućni kupovina velikog licitara znala je predstavljati i veliki problem. Simbolika licitara danas se mijenja. Ranije se poklanjanjem predmeta željelo darovanoj osobi pridodati osobine samog predmeta pa su licitarski konjići, kao simboli muževnosti i snage najčešće darovani dječacima, dok su bebe češće davane djevojčicama i djevojkama pred udaju. Darovani licitar mogao je iskazati i naklonost i prijateljstvo, dok su mali licitari s uzicom prilagođeni božićni ili drugi ukrasi.
 
Kako bismo u vremenu adventa bili spremni darivati i ukrašavati, tradicijski i umjetnički obrt 'Blažeković' prenijet će nam dio svojih znanja koja njeguju i prenose više od pola stoljeća. Četiri radionice okupit će od najstarijih do najmlađih naših sugrađana. Onima najmlađima prenijet će, osim znanja, i odgovornost da jedinu preostalu osječku tradiciju takve vrste ne predaju u ruke zaborava, a onim starijima da ponovno ožive gotovo zaboravljene tradicije darivanja licitara i ukrašavanja pomoću njih.