Preskočite na glavni sadržaj

Beograd - predstavljene zbirke eseja D. Ugrešić i V. Ivančića

Zbirke eseja Viktora Ivančića 'Zašto ne pišem i drugi eseji' i Dubravke Ugrešić 'Napad na minibar', u izdanju beogradske kuće Fabrika knjiga, predstavljene su u četvrtak navečer u Narodnoj biblioteci Srbije.
vrijeme: 09.09.2010.
mjesto: Beograd, Srbija; Narodna biblioteka Srbije
url: http://www.anacop.ca
Na tribini naslovljenoj 'Humanistika u tranziciji', poznati autori s publikom su razgovarali o motivima na kojima se temelje njihova nova djela, usput duhovito analizirajući društveno - političku i medijsku scenu u regiji i šire.

Predstavljajući Ivančićevu zbirku eseja, književnik Predrag Brebanović kazao je kako je smatra 'etičkim trijumfom' i 'trijumfom forme', ocijenivši kao nekom vrstom pandana djelu Miroslava Krleže 'Moj obračun s njima'.

Djelo Dubravke Ugrešić posjetiteljima je približio povjesničar umjetnosti Branislav Dimitrijević kazavši između ostalog kako u temama, od kojih se pojedine bave 'našim podnebljem', autorica čitateljima otkriva da su naizgled specifični simptomi kulture u Srbiji i Hrvatskoj ustvari globalni simptomi koji se vide negdje manje negdje više.

U sklopu boravka u Beogradu, za petak je najavljeno i druženje dvoje autora s posjetiteljima u knjižnici u središtu Beograda, dok istodobno, od 6. do 18. rujna, u drugom prostoru traje likovna izložba pod nazivom 'Početnica za nepismene', na kojoj Dubravka Ugrešić predstavlja svoje ilustracije i kolaže.

(Hina)