Preskočite na glavni sadržaj

Otvoren 43. međunarodni festival kazališta lutaka PIF

Predstavom "Neobičan koncert" u izvedbi Državnog akademskog centralnog kazališta lutaka Sergej Obrazcov iz Moskve u subotu je u zagrebačkom kazalištu "Komedija" počeo 43. međunarodni festival kazališta lutaka - PIF.
mjesto: Hanau, Njemačka; Fototreppe, Taunusstr. 56
url: http://www.galeriefototreppe42.de
 Ta predstava iz 1946., u kojoj lutke parodiraju umjetnike različitih žanrova, u Guinnessovoj knjizi rekorda upisana je kao najgledanija lutkarska predstava na svijetu. Njezinom izvedbom najavljena je ovogodišnja tema festivala, javanke - štapne lutke, koje su upravo to moskovsko kazalište i umjetnik lutkarstva Obrazcov proslavili.

Nazočne je pozdravio i izaslanik ministra kulture Srećko Šestan, a Festival je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Josip Forjan, ravnatelj Međunarodnog centra za usluge u kulturi, organizatora PIF-a u svom je pozdravnom govoru zamolio gradonačelnika za pomoć u dobivanju dugo željene kazališne dvorane u Travnom.

Klasičnu paravansku predstavu izvedenu javankama "Mahrokh" izvest će istomeno iransko kazalište, tehniku sjena predstavit će kosovsko-francuska koprodukcija u predstavi "Varalica", a otklon od klasike donose poljska predstava "Fasade" i slovenska "Zabranjene ljubavi".

Među ostalim, ugledno budimpeštansko kazalište lutaka gostuje s predstavom "Lirika i Epika", sofijsko kazalište "Atelje 313" s predstavom "Čarobnjak iz Oza", barcelonska Družina La Tal s predstavom "Carillon", a predstavit će se i izbor ponajboljih hrvatskih lutkarskih radova.

U okviru PIF-a, koji će se održati do 3. rujna na desetak lokacija, izvest će se 26 predstava iz deset zemalja.

U popratnom programu priređene su izložbe "Najbolje od Obrazcova" u Muzeju Mimara i "Tragom lutke" u Međunarodnom centru za usluge u kulturi, promocije monografije o šibenskom dječjem festivalu i knjige "Kapetan Nina" Milana Čečuka, lutkarske radionice i drugo.

(Hina)