sajam

Krčki sajam


vrijeme: 08.08.2009. - 10.08.2009.
mjesto: Krk; Kampalin

Od 8. do 10. kolovoza organizira se 485. Krčki sajam. Od svečanog otvaranje na trgu Kamplin u subotu 8. kolovoza u 21 sat, pa do spektakularne pomorske bitke u ponedjeljak 10. kolovoza, u ponoć, grad Krk nudi mnoštvo nezaboravnih doživljaja.

Program nudi srednjovjekovni sajam i viteška nadmetanja, Potragu za blagom, Etno butik, Slikarsku galeriju na otvorenom, Sajam izvornih suvenira, Mali sajam antikviteta, Sajam obiteljskih poljoprivrednih proizvođača, bogatu gastonomsku ponudu krčkih ugostitelja i dobru zabavu uz TBF, Marijana Bana i Diktatore, Neptune, Aquarius, Malu Vidu, L'amour, Coctails band i Elixir, Gradsku glazbu.

Krčki sajam postoji od 1524. Za tu je godinu sigurno da je počeo sajam kakav traje već stoljećima. Sve ukazuje na to da je sajam započet puno prije u čast sv. Lovre koji je bio zaštitnik grada Krka od početaka Krčke crkve u prvim stoljećima kršćanstva.

Na trgu Kamplin i u Frankopanskom kaštelu mogu se razgledati stari zanati, kako se nekad proizvodilo brašno, kako se i danas u Krku mijese Šurlice, osobita pašta koja se radi jedino na Krku. Ovdje se može i probati kao i Krčki čarobni napitak i Brudet kneza Mikule. Ispred okrugle kule Mario Sokolić iz Varaždinskih plemenitaša izlaže svoju Zbirku srednjevjekovnog oružja.

U ceremoniji otvaranja sudjeluju Knezovi Krčki – Frankopani, Jaaaaar- glazbena skupina za ranu glazbu iz Češke, Aureus Unicornis, Varaždinski plemenitaši i drugi. Po svečanom otvaranju, glazbena skupina nastavlja s glazbom. Knez sa svitom odlazi na šurlice, najavljene krčkim sopcima. Još jedna zanimljivost; krčki puk ima melodiju kojom najavljuje dolazak šurlica na stol ! Ta je melodija stara tisuću godina, kao i sopele kojima se izvodi. Tijekom kneževe večere pjeva Ženski zbor iz Krka, Jaaaaar svira a naša dvorska luda Neno izvodi svoju točku.

Ovaj sajam na Kamplinu traje svakog dana od 10h ujutro pa do ponoći. Svi zanati, štandovi, izložba srednjevjekovnog oružja, traju tijekom cijelog dana a program na pozornici drugoga dana sajma započinje u 21h. Magistar priča priču o tome kako je nastao Krčki sajam.

9. 8. u 21,30h Jaaaaar započinje sa svirkom tijekom koje dolazi Knez. U 22h započinje projekcija nekoliko epizoda serije 'Priče iz davnine' koju je snimio član Varaždinskih plemenitaša, Mario Sokolić. Nakon filma pred Knezom su gosti iz kuće Aureus Unicornis koji će izvesti zanimljivo prikazanje o vitezu koji se vraća kući svojoj ženi koja je prilično sumnjičava oko toga kakav je rat on tamo negdje vodio.

10. 8. na sv. Lovre u Krku je velika fešta. Na Kamplinu program započinje u 21,30h, dolaskom Kneza na tron. Jaaaaar započinje svirku nakon koje slijedi Viteški turnir u streličarstvu. Od davnina se na sv. Lovre u Krku gađao pijetao. Streličari iz krčkog Maura Kal kluba, te Gupčevi strelci iz Vitezova zlatnog kaleža i Dubovečki streličari iz Karlovca pokušati će od tri strijele sve tri pogoditi u 3D metu u obliku pijetla. Pobjednik je onaj koji ima najviše pogodaka te osvaja prestižni Frankopanov pehar kao pobjednik viteškog turnira u gradu Krku na sv. Lovre. Nakon turnira Aurelis Unicornis izvode vrlo zanimljivu koreografiju s plamtećim mačevima nazvanu 'Djeva i zmaj'.

Program


(I.P., 07.08.2009)