susret

Sisak: 13. Kvirinovi poetski susreti


vrijeme: 12.06.2009. 20 h
mjesto: Sisak
organizator: Ogranak Matice hrvatske Sisak

U petak, 12. lipnja, u 20 sati, na brodu 'Hrvat' počinju 13. Kvirinovi poetski susreti. Ovogodišnji Susreti započinju poetsko-glazbenom večeri na kojoj će nastupiti pjesnikinja i kantautorica Lidija Bajuk te pjesnici Stanka Gjurić, Božica Zoko, Radenko Vadanjel, Tatjana Gromača, Petra Brnardić, Kemal Mujičić Artnam, Božidar Petrač, Marijana Rukavina Jerkić, Sead Begović, Stjepan Vladimir Letinić, Stjepo Mijović Kočan i Nikola Tadić.

Navedenim sudionicima poetsko-glazbene večeri će se pridružiti i mladi sisački pjesnici Aleksandra Polak i Mislav Modronja.

Prvi su Kvirinovi poetski susreti održani 1996. godine. Na Susretima se dodjeljuju dvije nagrade: za ukupan poetski doprinos hrvatskom pjesništvu i nagrada za najbolju knjigu poezije autorima do 35. godina starosti. Ove je godine organizator, Ogranak Matice hrvatske Sisak, donio odluku da se nagrade dodjeljuju svake dvije godine.

Sveti Kvirin bio je sedmi sisački biskup u vrijeme cara Dioklecijana i progona kršćana. Iz Siska je bio prognan i u Mađarskoj osuđen na smrt bacanjem u rijeku s mosta s mlinskim kamenom oko vrata. Postao je mučenikom i proglašen je svetim. O njegovu značaju govori i podatak da ga je spomenuo pokojni papa Ivan Pavao II za vrijeme svog boravka u Hrvatskoj. Upravo zbog štovanja Sv. Kvirina, zaštitnika grada Siska, osmišljeni su i poetski susreti.

Izvor: Ogranak Matice hrvatska Sisak

 

(R.P.B., 10.06.2009)