izložba

'Arhivirana povijest slobodnog i kraljevskog grada Osijeka'


vrijeme: 08.06.2009. - 30.06.2009.
mjesto: Osijek, Hrvatsko narodno kazalište (foyer), Županijska 9

U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Osijeku u ponedjeljak je otvorena izložba 'Arhivirana povijest slobodnog i kraljevskog grada Osijeka' u sklopu ovogodišnje proslave 200. obljetnice Osijeka kao slobodnog i kraljevskog grada.

Autor izložbe mr. Dražen Kušen, viši arhivar iz Državnog arhiva u Osijeku, istaknuo je kako je 'u dugoj povijesti Osijeka 200. obljetnica od njegova proglašenja slobodnim i kraljevskim gradom, važna obljetnica zbog značajnih događaja iz toga razdoblja koji su ostavili trag na licu grada i njegovih građana sve do danas'.

'Državni arhiv u Osijeku, između mnogobrojnih fondova i zbirki različitih stvaratelja povezanih s prošlošću Osijeka i širega područja Slavonije, Baranje i Srijema, osobitu pozornost posvećuje najznačajnijoj cjelini arhivskoga gradiva koje je nastajalo djelovanjem gradske uprave Slobodnog i kraljevskog grada Osijeka u razdoblju od 1809. do 1945. godine', rekao je autor izložbe Kušen.

Nakana je izložbe 'svim posjetiteljima oživjeti kroz dokumenta duh prošlosti grada, njegovih građana i njegove uprave', dodao je.

Od proglašenja Osijeka Slobodnim i kraljevskim gradom godine 1809., njegovi su građani mogli izravno utjecati na razvoj i napredak svoga grada. Povelju kojom je Osijek proglašen Slobodnim i kraljevskim gradom sa svim privilegijama, koje su mu pripadale i sa svim obvezama, potpisao je car i kralj Franjo I. 24. ožujka 1809. godine, a svečana je inauguracija obavljena 28. kolovoza te godine.

Time je upravno i uredovno uspostavljena nova institucija Slobodnog i kraljevskog grada Osijeka koja je djelovala sve do kraja Drugog svjetskog rata, kazao je Kušen.

Na izložbi je predstavljeno stotinjak dokumenata, crteža, fotografija i slika starog Osijeka. (Hina)

 

(R.P.B., 09.06.2009)